Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Potpisan akt o liberalizaciji viznog režima za Kosovo

Pravni akt Evropske unije (EU) za liberalizaciju viza za Kosovo, potpisan je danas u Strazburu, nakon kog ostaje još samo da se u Službenom glasniku EU objavi odluka o bezviznom režimu za ...
Image

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i švedska ministarka Džesika Rosvalt, za i u ime predsedavajućeg EU, potpisale su pravni akt kojim se na listu zemalja, kojima nije potrebna ulazna viza za zemlje Zapadne Evrope, dodaje i Kosovo, prenosi Radio slobodna Evropa.

Radi se o međuinstitucionalnoj proceduri nakon što je odluka o ukidanju viznog režima za građane Kosova usvojena u Evropskom parlamentu 18. aprila.

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU koje sledi za dvadesetak dana odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Bisljimi: 'Nema više izgubljenih prilika za građane'

Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Tijs Rojten je na zajedničkoj konferenciji za medije sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, održanoj nakon potpisivanja odluke, rekao da će građani Kosova od 1. januara 2024. godine moći da putuju bez viza u šengenski prostor. On je nazvao „nepravednim i nerazumnim“ odlaganje bezviznog režima za Kosovo koje je naporno radilo i ispunilo kriterijume pre mnogo godina“.

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi,  je na konferenciji za novinare rekao da od januara neće više biti „hiljade izgubljenih prilika“ za građane Kosova. On je rekao da se ova odluka prvenstveno odnosi na građane, ali i na to da „Kosovo bude bliže EU, ali i da EU bude bliže Kosovu“.

On je dodao da će vlasti pokrenuti kampanju podizanja svesti o ograničenjima koja dolaze s liberalizacijom viznog režima.

Bisljimi je bio na ceremoniji potpisivanja zajedno sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc.

Procedure okončane

Prethodno, sve procedure u procesu odlučivanja o bezviznom režimu su okončane u utorak 18. aprila kada je na plenarnoj sednici usvojena odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Međutim, kosovski građani treba da čekaju početak naredne godine da bi uživali bezvizni režim sa evropskim zemljama.

Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem Informativnog sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024. godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvesno da se funkcionalnost ETIAS-a odlaže do kasnije naredne godine.

U skladu sa odlukom o Kosovu, građani imaju krajnji rok, odnosno 1. januar naredne godine kada bi najkasnije mogli da putuju bez viza.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.