10:43, 16.09.2020Izvor: RTS

Potpisan sporazum o namerama između DFC, Eksim, Beograda i PrištineAmerička Međunarodna finansijska razvojna korporacija (DFC) i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) potpisali su sporazume o namerama sa Beogradom i Prištinom u cilju pomoći u finansiranju izgradnje auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

potpisan-sporazum-o-namerama-izmedu-dfc-eksim-beograda-i-pristine

Radio Kontakt Plus

Kako je saopšteno iz DFC i američke Eksim banke, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

"Auto-put mira doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine", kazao je predstavnik DFC Adam Bouler, dodajući da će taj projekat "služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa" Beograda i Prištine.

On je dodao da je DFC u saradnji sa američkom Eksim bankom posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane.

Predsedavajući američke Eksim banke Kimberli A. Rid rekao je da je da je auto-put mira značajan korak u ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

"Pohvaljujem rad predsednika Trampa i cele administracije na ovom istorijskom sporazumu...Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci procesa koji donose napredak ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regionu i podržava američki izvoz i radnike", kazao je.

Kako je saopšteno, DFC i Eksim planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na auto-putu mira i na drugim projektima.

DFC će se takođe posvetiti radu na terenu u sklopu otvaranja svog prvog predstavništva u regionu.

Stalno predstavništvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje primarnih projekata, kao što je auto-put mira, koji će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta u regionu, dodaje se u saopštenju.


Tagovi: SADPrištinaBeograd

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije