Potpisan Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore

Potpisan je Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore, saopštila je crnogorska vlada.
Image

„Zahvalan sam vama što ste imali pre svega ljudskog osećanja za ovo o čemu govorim, za činjenicu da smo upućeni jedni na druge, da smo jedni drugima potrebni“, izjavio je nakon potpisivanja patrijarh SPC Porfirije.

Podgoričke „Vijesti“ su prethodno javile da je patrijarh Porfirije iznenada stigao u Crnu Goru i da će sporazum biti potpisan u Vili Gorica, javlja N1.

Abazović: Čast mi je i zadovoljstvo što sam potpisao Temeljni ugovor sa SPC

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvori ovo pitanje na „jako lep, primeren i dostojanstven način“.

Kako je kazao, taj proces je predugo trajao.

„Ideja da se potpiše Temelji ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije, međutim ova vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da identična prava. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list“, istakao je premijer.

Dodaje da vlada sve radi sa željom da gradi društvo pravde i jednakosti.

„I da pravo koje tražimo za sebe, damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska. Verujem da smo stavili tačku na izazov, ja sam na to ponosan i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u procesu, svim ministrima i ljudima iz SPC i verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti i da ćemo svi zajednički uvek biti spremni da se založimo za društvo tolerancije i pomirenja“, zaključio je Abazović.

Demokratska partija socijalista (DPS) će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi nakon što je premijer Dritan Abazović sa patrijahom Srpske pravoslavne crkve potpisao Temeljnji ugovor.

Pojedine nevladine organizacije su ocenile da je to veliko finale klerikalizacije Crne Gore i da je vlast obmanula o datumu i način potpisivanja.

Datum potpisvanja ugovora objavili su pojedini mediji, ali je Abazović kazao da je vest da će ugovor biti potpisan 3. avgusta dezinformacija.

On je prethodno odbio sve sugestije i predloge stručne javnosti na tekst Temeljnog ugovora.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.