Potpisani dokumenti – četiri ukrajinska regiona pripojena Rusiji

Na ceremoniji u Kremlju potpisani su dokumenti kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da vlast u Kijevu mora sa poštovanjem da posmatra ...
Image

Putin je dokumente o aneksiji potpisao u prisustvu čelnika četiri regiona koje je imenovala Moskva, a za večeras je planiran koncert na Crvenom trgu.

Ruski predsednik je sinoć potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporožja kao nezavisnih država, što je preduslov da regioni podnesu zahtev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Lugansk i Donjeck – Putin je već priznao kao nezavisne države u februaru, kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

U regionima Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson – prošle nedelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasanje koje se završilo u utorak, rekavši da rezultat od preko 99 posto podrške otcepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u februaru.

14:53 – Putin: Narod je rekao svoje, vlast u Kijevu da poštuje izraz slobodne volje

Ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je da kijevska vlast mora sa poštovanjem da posmatra izraz slobodne volje građana, koji su na referendumu odlučili da se pripoje Rusiji.

„To je volja miliona ljudi i njihovo pravo fiksirano Poveljom Ujedinjenih nacija“, naglasio je Putin.

07:34 – Ukrajina sazvala hitan sastanak šefova bezbednosnih službi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, održaće danas hitan sastanak sa najvišim zvaničnicima na kojem će biti donete „bitne odluke“.

Sastanak je reakcija na pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.