15:17, 20.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Potpisano pismo o namerama o obnovi avio-linije Beograd - PrištinaAmerički ambasador u Berlinu i izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel saopštio je da su Kosovo i Srbija danas potpisali sporazum o stvaranju prvog direktnog leta između Prištine i Beograda u poslednjih 21 godinu.

potpisano-pismo-o-namerama-o-obnovi-avio-linije-beograd-pristina

Richard Grenell/Twitter

Iz Ministarstva privrede Srbije saopšteno je da je danas u Berlinu, potpisano  Pismo o namerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd-Priština, navedeno je na sajtu Kancelarije za KiM.

“Time je, nakon dve decenije, učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavlјanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija” - navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Dodaje se da bi obnova avio-linije Beograd-Priština olakšala putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila bližim Prištinu i Beograd, a ta linija bi istovremeno značila i hilјade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga domaće nacionalne avio-kompanije.

Nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu, koja bi na ovaj način bila bolјe povezana, i sa daleko efikasnijim mogućnostima za promet robe,  navodi se u saopštenju. 

“Potpisivanjem ovog, isklјučivo komercijalnog, Pisma o namerama, Srbija pokazuje jasnu opredelјenost za pospešivanje slobode protoka robe, lјudi i kapitala i protivlјenje veštački nametnutim barijerama i ograničenjima” – navedeno je u saopštenju.

Napominje se i da će Srbija o nameri da se obnovi avio-linija izmedu Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIK i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad južne srpske pokrajine.

“Da bi došlo do realizacije Pisma o namerama biće potrebno da se u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244 SB UN. Da bi let između Beograda i Prištine zaista zaživeo, neophodno je da kosovska Vlada u Prištini bez odlaganja ukine anticivilizacijske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokrovitelјstvom EU” – navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede. 

Najavu o uspostavljanju direktnih letova između Prištine i Beograda izneo je ranije danas direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Stoltenberg pozdravlja nameru o uspostavljanju direktnih letova između Beograda i Prištine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je nameru o uspostavljanju direktnih  letova između Beograda i Prištine, na osnovu pisama o namerama potpisanih danas u Berlinu. 

“Pozdravljam nameru Eurowings-a i Lufthansa grupe da uspostave direktne letove između Beograda i Prištine,  na osnovu pisama o namerama potpisanih danas u Berlinu. Ovo je važan korak, koji će olakšati i ubrzati kretanje ljudi i robe unutar regiona zapadnog Balkana. Zapovednik naše misije KFOR-a zadržava vlast u vazdušnom prostoru nad Kosovom, u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN” –  navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu NATO-a.

Tači: Važan korak za kretanje građana i proces normalizacije

Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravo je potpisivanje Pisma o nameri u Berlinu za ponovno uspostavljanje avio-linije između Beograda i Prištine.

"Ovo je važan korak za kretanje građana i proces normalizacije", napisao je Tači na Tviteru.

On je zahvalio savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O'Brienu i specijalnom izaslaniku SAD za pregovore između Beograda i Prištine Ričardu Grenelu za olakšavanje tog procesa.


Tagovi: SADPrištinaBeogradAvio - saobraćajVazduhoplovstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije