Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Povlačenje Srba iz institucija ima za cilj destabilizaciju severa Kosova“

Povodom povlačenja Srba iz prištinskih institucija, kosovska predsednica Vjosa Osmani je izjavila da taj postupak ima za cilj destabilizaciju severa.
Image

„Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine Kosova i Policije Kosova predstavlja akt protiv demokratije, vladavine prava… Ovakva akcija je sprovedena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, poručila je Osmanijeva.

Ona uverava sve građane da će „u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima, institucije preduzeti neophodne korake da bi se obezbedili nesmetan rad i bezbednost u svakom uglu Kosova“.

„Primena zakona ne predstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda predstavlja rizik za nelegalne strukture kojima Beograd diriguje, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosova i regiona“, naglasila je Osmanijeva.

Kosovska predsednica tvrdi da „današnji postupak Srbije predstavlja njeno jednostrano povlačenje iz briselskih sporazuma“.

„Ovaj postupak koji je podstakao Beograd, još jednom dokazuje da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona. Međutim, Srbija neće moći da naruši mir i bezbednost na Kosovu. Komunikacija i saradnja sa kosovskim Srbima će se nastaviti, a institucije će obezbediti da svaki građanin Kosova dobije neophodne usluge“, istakla je Osmanijeva.

Pozvala je Srbe na Kosovu „da ne nasedaju na propagandu Srbije“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.