00:05, 14.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Pravoslavna Nova godina dočekana u Kosovskoj Mitrovici uz trobojku i vatrometVernici koji vreme računaju po julijanskom kalendaru u ponoć su dočekali Novu godinu. Svečani doček je organizovan na gradskom trgu u Kosovskoj Mitrovici. 

pravoslavna-nova-godina-docekana-u-kosovskoj-mitrovici-uz-trobojku-i-vatromet

Foto: Nebojša Sipi Ilić

Doček pravoslavne Nove godine u Kosovskoj Mitrovici počeo je u podne manifestacijom "Ulica otvorenog srca". 

U večernjim satima usledio je muzički program.

Tokom proslave, u severnom delu Kosovske Mirovice, duž šetališta razvijena je zastava Republike Srbije duga 250 metara. Trubači su intonirali srpsku himnu, dok su istovremeno gorele baklje. 

Fotografije: Nebojša Sipi Ilić 

Tačno u ponoć počeo je višeminutni vatromet tradicionalno sa zvečanske tvrđave i nešto kraći sa Kukavice. Onaj na tvrđavi završen je bakljadom. 

Foto: Radio Kontakt Plus

Foto: Sunčica Andrejević 

Slavlje i u Gračanici

Uz kuvanu rakiju, vola na ražnju, disko džokeja i vatromet, u Gračanici je takođe proslavljena srpska Nova godina.

Za Srpsku novu godinu kaže se da je i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

Povodom pravoslavne Nove godine, politički i predstavnici lokalnih samouprava uputili su čestitke građanima širom Kosova.

Petković: Srpska Nova godina na našim vekovnim ognjištima na KiM zalog našeg ostanka i opstanka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, je u svoje i u ime Kancelarije za KiM svim Srbima na prostoru Kosova i Metohije uputio čestitke povodom pravoslavne Nove godine, uz želju da je u miru i dobrom zdravlju provedu sa svojim bližnjima. 

“Obeležavanje pravoslavne Nove godine za srpski narod na Kosovu i Metohiji ima poseban značaj i deo je našeg identiteta, naše bogate tradicije i baštine, duboko ukorenjeno u naš pravoslavni identitet”, naveo je Petković.

Petković dodaje da je svaka srpska Nova godina na našim vekovnim ognjištima na Kosovu i Metohiji “zalog našeg ostanka i opstanka na zemlji naših predaka”.

“Mi ćemo, draga braćo i sestre, kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da kroz ulaganja u infrastrukturu, nove kuće i stanove, nove bolnice i ambulante, vrtiće i škole, nova radna mesta činimo sve kako bi nam i ova godina donela boljitak i prosperitet, ali i miran suživot sa našim komšijama jer bez mira sva su naša stremljenja uzaludna”, poručio je Petković u svojoj čestitki.

Radojević: Neka svaki dan u godini pred nama bude najbolji i najsrećniji

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, čestitao je svim sugrađanima pravoslavnu Novu 2022. godinu koji praznuju po julijanskom kalendaru.

“Želim vam godinu ispunjenu ljubavlju, zdravljem, srećom, uspehom i verom, da budemo bolji i uporniji u svakom životnom i profesionalnom aspektu. Želim vam da istrajete u svim svojim ciljevima, da nam pomognete u ostvarenju vizije da učinimo Mitrovicu još lepšim i kvalitetnijim mestom za život svih generacija koje tek dolaze”, naveo je Radojević.

“Neka vam svaki dan u godini pred nama bude najbolji i najsrećniji, srećna Nova 2022.”, dodao je Radojević u svojoj čestitki.

Spirić: Napredak i prosperitet neka obeleže ovu godinu

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, čestitao je građanima pravoslavnu Novu godinu, podsetivši najpre na odgovornost prema svom i zdravlju drugih.

“To je najbitnije. Napredak i prosperitet neka vam obeleže ovu godinu. Živite u skladu sa drugima, okruženi verom i pravim vrednostima. Želim vam uspeh i radost u svakom danu , da ova godina bude prožeta prijatnim momentima i samo ujedinjeni možemo ostvariti nova postignuća“, naveo je Spirić u čestitki.

Šubarić: Neka nam ovaj praznik i godina koja je pred nama bude u znaku rada, humanosti, jedinstva i zdravlja

Predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, uputila je čestitku svima koji proslavljaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

“Nova godina po julijanskom kalendaru deo je vekovne tradicije sveukupnog pravoslavnog naroda njegovog obeležja, jezika, kulture i vere. Ponosni smo na činjenicu da i danas u Gračanici svojim primerom pokazujemo kako se čuva vera i tradicija, u ovim, izazovnim vremenima. Deo smo multikulturalne zajednice i poštovaćemo uvek različitosti svih zajednica koje žive u našoj opštini”, poručuje Šubarić. 

Neka molitva za zdravlje mir i blagostanje budu odlika današnjeg dana, dodaje. 

“Znajući da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, svom pravoslavnom srpskom narodu želim dobro zdravlje, mnogo sreće i uspeha u svakom danu nove godine. Neka nam ovaj praznik i godina koja je pred nama bude u znaku rada, humanosti, jedinstva i zdravlja”, stoji u čestitki.

Radio Kontakt Plus pravoslavnim vernicima čestita Novu godinu!
Tagovi: Nova GodinaKosovoMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije