13:02, 07.08.2020Izvor: Riznica

Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj HočiSvečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca, obeležen je praznik ove svetiteljke.

praznik-svete-ane-proslavljen-u-velikoj-hoci

Foto: Slaviša Grković/Riznica

Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve Svete Ane obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka Presvete Bogorodice.

Na praznik Uspenja Svete Ane, paroh prizrenski Jovan Radić, jeromonah Kirilo Dečanski i đakon Milan Stanojević služili su svetu liturgiju.

„Mi se danas nalazimo ovde pred ovom svetinjom koja je posvećena Svetoj Ani u kojoj pribegavamo molitvama njoj, a ona svakome po svojoj veri pomaže. Znamo kolika je čuda učinila ova svetiteljka, ne samo u ovom selu, već i u čitavoj okolini. Svima koji su joj se iskreno molili da im podari porod, ona je pomogla, mnoga deca su se rodila zahvaljujući molitvama upućenih njoj.  Zato i mi meštani Velike Hoče, Orahovca, čitave okoline i čitave Metohije uvek treba da se molimo majci Presvete Bogorodice i samoj Presvetoj Bogorodici kao majci, jer znamo da je majka biće najsličnije Bogu. Prema rečima vladike Nikolaja: 'kao što Bog stvara čoveka tako i majka rađa čoveka, brine se o njemu, vaspitava ga da bude dobar čovek i šalje u svet'“, rekao je u besedi paroh prizrenski Jovan Radić.  

Posle liturgije obavljeno je osvećenje i rezanje slavskog kolača. Ovogodišnji domaćini Darko Lukić i Zoran Šavelić priredili su trpezu ljubavi za sve posetioce, a simboličnim uzimanjem dela kolača, Aleksandar Đukarić i Slaviša Grković, preuzeli su ulogu domaćina slave za narednu godinu.

Uspenije Svete Ane SPC slavi 7. avgusta, no njen glavni praznik je 9. septembra pod kojim je datumom napisana i služba njena i žitije.

Sveta Ana je bilo iz kolena Levijeva, ćerka Matana sveštenika i Marije iz grada Vitlejema.

Njeni roditelji su pored nje imali još dve kćeri: Mariju koja rodi Salomiju i Soviju koja rodi Svetu Jelisavetu, majku Svetog Jovana Krstitelja.

Posle dugog i bogougodnog života upokojila se Sveta Ana, majka Presvete Bogorodice, u dubokoj starosti.

Praznuje se još 9. septembra i 9. decembra.


Tagovi: SPCVelika HočaPraznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije