Predavanje o Redži Muliću: Ko je Gusinjski Paganini?

Predavanje "Idejne i stilske koordinate stvaralaštva Redže Mulića", koje je večeras na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održala redovna profesorica Fakulteta muzičke ...
Image

Redžo Mulić rođen je 18. marta 1923. godine u Gusinju, a preminuo 11. februara 1982. u Prištini i pitanje je dokle bi stigao da je sudbina dala da se rodi u nekoj Austriji, kao dete Leopolda ili Mocarta, kaže prof. Marinković.

Ona potanko upoznaje studente sa čudnovatim životom ovog umetnika muzike za koga se vezuju Goli otok, detinjstvo bez oca, kompozitorska karijera u Radio Prištini gde je radio i kao urednik muzičkog programa. Pominju se i politizovanjem ukaljane poslednje godine života, nadimak Gusinjski Paganini i jedna violina koja mu je tokom II Svetskog rata spasila život. 

Prof. Marinković upozorava na neistinitost podataka koje o Redži Muliću daju Vikipedija i ostale baze podataka na internetu.

Iako albanskog porekla, Mulić se uvek i svuda izjašnjavao kao Crnogorac i Jugosloven.

“Ono što je ključno jeste da će Mulić, nakon puškarskog zanata kojii uči u rodnom Gusinju, školovanja u Skopskoj medresi, a onda i nezavršenih studija muzike u Beogradu, svoj život vezati za prostor Kosova i Metohije”, kaže prof. Marinković i dodaje da je njegove studije prekinuo odlazak na Goli otok.

Široj publici, Mulić je najpoznatiji kao autor muzike za film “Kapetan Leši”, a stručnoj javnosti kao kreator soneta za gudački orkestar “Prizrenski akvareli”.

Od ostalih dela, izdvajaju se Prva kosovska simfonija, Druga kosovska simfonija, Simfonijska fantazija, Legenda o heroju (posvećena Miladinu Popoviću) i mnoge druge. Komponovao je i horsku muziku i baletske kompozicije, a radio je i muziku za pozorište.

Redža Mulić je važno ime jugoslovenske istorije muzike i trebalo bi mu dati zasluženo mesto u njoj, poruka je ovog predavanja.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.