20:27, 21.10.2020Izvor: Koha Ditore, KoSSev

Predizborna kampanja u Severnoj Mitrovici od 12. do 27. novembraKosovska Centralna izborna komisija (CIK) nakon što su raspisani izbori za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, danas je odredila rokove za sprovođenje predizbornih aktivnosti i odobrila operativni plan za organizaciju izbora.

predizborna-kampanja-u-severnoj-mitrovici-od-12-do-27-novembra

Radio Kontakt Plus

Prijavljivanje političkih subjekata i kandidata za izbore biće omogućeno od 21. oktobra i trajaće do 30. istog meseca.

Prijave za akreditaciju posmatrača političkih subjekata i lokalnih organizacija koje nadgledaju izbore počinje 27. oktobra i završava se 21. novembra.

Zahtevi za akreditaciju međunarodnih posmatrača i predstavnika medija za nadgledanje izbora mogu se poslati CIK-u u periodu od 27. oktobra do 23. novembra.

Imenovanje opštinskih izbornih komisija počinje 26. i završava se 27 oktobra.

Prijava za registraciju birača koji žive van Kosova trajaće od 30. oktobra do 7. novembra.

Apliciranje za registraciju za glasače koji nemaju mogućnost da izađu iz kuće počinje 2. novembra i završava se 6. novembra.

Rok za registrovanje za glasače sa ograničenim kretanjem u nekoj instituciji i za posebne okolnosti počinje 16. novembra i završava se 19. novembra.

Da li će biti održana predizborna kampanja i u Podujevu gde su takođe za isti datum raspisani izbori za gradonačelnika, kao i koje će se predizborne aktivnosti sprovoditi - za sada nije poznato.

Članovi CIK-a izrazili su različita mišljenja u vezi s tim, s obzirom na to da je predizborna kampanja u Podujevu održana i marta meseca.

Iz Demokratskog saveza Kosova rečeno da ne bi trebalo ponovo voditi kampanju, a iz Pokreta Samoopredeljenje da je neophodna transparentnost i bolji nadzor, piše Koha Ditore.

Iz CIK-a je saopšteno da će se o ovome raspravljati na sledećem sastanku.

CIK je takođe odlučio da odobri plan budžeta za organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice i dodatni budžet za izbore u Podujevu.

Prema odluci CIK-a planirani budžet je 193.181 evra. Ostatak troškova za izbore u Podujevu pokriće se sredstvima koja su još februara meseca dodeljena za održavanje izbora.

Izbori za gradonačelnika Podujeva i Severne Mitrovice zakazani su za 29. novembar, potvrdio je juče kosovski predsednik Hašim Tači.

Podsećamo, Severna Mitrovica ostala je bez zvanično izabranog gradonačelnika od juna ove godine, kada je u novoj kosovskoj vladi tadašnji gradonačelnik, Goran Rakić, izabran za ministra administracije lokalne samouprave.

On je tada na mesto gradonačelnika podneo ostavku, a vršilac dužnosti postao je, njegov dotadašnji zamenik, Aleksandar Spirić.


Tagovi: IzboriKosovoCIKMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije