Kurti: Predlog EU dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da je “predlog Evropske unije dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.
Image

Kurti je u objavi na svom Twitter nalogu naveo i da je danas razgovarao sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije o nastavku dijaloga u Briselu, koji je “usresređen na međusobno priznanje”.

Kosovski premijer je dodao da se sagovornicima zahvalio na angažovanju i posvećenosti procesu dijaloga.

Sastanku u Prištini prisustvovali su specijalni predstavnik EU za dijalog – Miroslav Lajčak, američki izaslanik za zapadni Balkan – Gabrijel Eskobar i savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke – Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.Today I hosted the EU, U.S., German, French & Italian envoys to discuss the dialogue and the EU proposal, which is a good basis for further talks toward full normalization of relations w/ Serbia, centred on mutual recognition. I thanked them all for their engagement & commitment. pic.twitter.com/rjQmvfbiWK— Albin Kurti (@albinkurti) January 20, 2023

Sa druge strane, u saopštenju kabineta kosovskog premijera navodi se da je tokom razgovora Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU i SAD bilo reči i o pravima manjina, kao i o apliciranju Prištine za ulazak u međunarodne organizacije.

U saopštenju piše da je tema sastanka bio i Kurtijev zahtev da preostalih pet članica Evropske unije prizna kosovsku nezavisnost.

Kurti je upoznao sagovornike sa “dostignućima i uspesima Kosova tokom 2022. godine u oblasti vladavine prava, sa sprovedenim reformamama, stanjem demokratije i ekonomije”, stoji u saopštenju.

Kosovski premijer je istakao da je “spreman za buduće sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa”.

Šta su visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavili nakon današnjih sastanaka u Prištini i Beogradu, čitajte u vestima ispod:

Lajčak: Očekivali smo više razumevanja za predlog o normalizaciji odnosa

Lajčak u Beogradu: Vučić demonstrirao odgovoran pristup, ključna je Zajednica srpskih opština

„Zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.