20:02 | 20.01.2023 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kurti: Predlog EU dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i PrištineKosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da je “predlog Evropske unije dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

predlog-eu-dobra-osnova-za-razgovore-o-normalizaciji-odnosa

Foto: twitter.com/albinkurti

Kurti je u objavi na svom Twitter nalogu naveo i da je danas razgovarao sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije o nastavku dijaloga u Briselu, koji je “usresređen na međusobno priznanje”.

Kosovski premijer je dodao da se sagovornicima zahvalio na angažovanju i posvećenosti procesu dijaloga.

Sastanku u Prištini prisustvovali su specijalni predstavnik EU za dijalog - Miroslav Lajčak, američki izaslanik za zapadni Balkan - Gabrijel Eskobar i savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke - Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Sa druge strane, u saopštenju kabineta kosovskog premijera navodi se da je tokom razgovora Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU i SAD bilo reči i o pravima manjina, kao i o apliciranju Prištine za ulazak u međunarodne organizacije.

U saopštenju piše da je tema sastanka bio i Kurtijev zahtev da preostalih pet članica Evropske unije prizna kosovsku nezavisnost.

Kurti je upoznao sagovornike sa “dostignućima i uspesima Kosova tokom 2022. godine u oblasti vladavine prava, sa sprovedenim reformamama, stanjem demokratije i ekonomije”, stoji u saopštenju.

Kosovski premijer je istakao da je “spreman za buduće sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa”.

Šta su visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavili nakon današnjih sastanaka u Prištini i Beogradu, čitajte u vestima ispod:

Lajčak: Očekivali smo više razumevanja za predlog o normalizaciji odnosa

Lajčak u Beogradu: Vučić demonstrirao odgovoran pristup, ključna je Zajednica srpskih opština

„Zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma“
Tagovi: PrištinaAljbin KurtiBeogradSporazum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije