Predrag Pantić: Ne znamo ima li moj otac lekove, spava na stolici…

Predrag Pantić, sin uhapšenog bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, kazao je za TV N1 da porodica sa njim nije stupila u kontakt još od dana kada je uhapšen ...
Image

Mesec dana pritvora određeno je Dejanu Pantiću koji je u subotu uhapšen na prelazu Jarinje na severu Kosova.

Pantić je bivši pripadnik Kosovske policije, a iz te službe je istupio prošlog meseca kada i svi policajci srpske nacionalnosti na severu.

On je, kako je naveo kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjaj Svećlja, uhapšen zbog „terorističkog napada“.

„Prema navodima Kosovske policije, privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije OIK na severu zemlje, kada su napadnuti službenici OIK i policajci. Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak“, naveo je Svećlja.

Predrag Pantić kaže da porodica nije dobro, da se nadala da će da ga puste „i da će ova greška, farsa i nepravda biti ispravljeni“.

„Nismo imali informacije ni gde je, ni kako je, tek smo prilikom njegovog saslušanja saznali da je u blizini prelaza Jarinje… Ne znamo ni da li ima lekova. On je srčani bolesnik, operisan je i stavljen mu je stent, ima jaku terapiju koju mora da prima zbog tegoba. Nismo imali nikakav kontakt s njim do sada, dakle preko 60 sati. Saopštio nam je samo advokat koji ga je video onlajn, da se izjasnio da je u redu, da nema nekih većih problema, što je malo olakšanje, ali i da se videlo na njegovom licu da je iscrpljen. Rekao je advokatu da spava na nekoj stolici. To je neka improvizovana baza u blizini Jarinja. To nije ni zatvor, ni pritvor, ni ćelija, to je verovatno neka njihova kancelarija u kojoj ga drže. Do jutros nismo znali ni gde ga drže, da li tu ili u Prištini“, naveo je.

Predrag kaže da iako je njegov otac to tražio, nisu mu dali da stupi u kontakt sa porodicom, čak ni sa advokatom do davanja izjave.

„Očigledno je kršenje svih minimalnih ljudskih prava i dostojanstva, ne znamo da li ima hrane, a kamoli lekova“, istakao je.

On je ispričao šta se dogodilu u danu hapšenja – Dejan je sa suprugom krenuo u Rašku da kupi lekove i neke osnovne namirnice. Najnormalnije su prošli prelaz, dali lične karte, proverili su ih i pustili, dodao je.

„Nakon par sati, kad su obavili kupovinu, vratili su se, zaustavili su ih. Otac je pitan da li ima nešto u gepeku. On je rekao samo namirnice. Zatim mu je policajac rekao da izađe. On je mislio da otvori gepek. Ubrzo su se pojavila trojica iza leđa, rekli mu da uđe u prostorije. Držali su ga pola sata na saslušanju, majci su oduzeli telefon, da ne može nikog da pozove. Njoj su rekli da je obično saslušanje, pa su joj vratili telefon i rekli da pozove nekog da dođe po auto, on će biti na saslušanju tri do četiri sata – da ne brine, da je samo na saslušanju, da je njihov kolega, pustiće ga brzo i dovesti kući. Posle pola sata izveli su ga sa lisicama, spakovali u beli džip i odveli u pravcu severa Kosova“, kazao je Predrag.

Rekao je da su u kontaktu sa advokatom i Kancelarijom za KiM i da će uložiti žalbu.

„Ne znam šta oni mogu da imaju od dokaza, mi živimo u soliteru pored Kancelarije CIK. Da li je to motiv što su ga odabrali, što je on bivši policajac, pa im se poklopilo da ga okrive, da pokrenu novu tenziju i priču… Nadali smo se da je greška, ali nije. Njega terete za napad na kancelariju, a on nije uopšte bio u zgradi kad se to dešavalo. Bio je u gradu, mogu sve kamere po gradu da se pogledaju gde je bio. Kad se čula detonacija on je bio nekih kilometar, 700 metara odatle, zvao je nas i majku da nas obavesti da se nešto dešava“, rekao je, ističući da nikome nije jasno o čemu se radi.

Upitan o tome kako se osećaju ljudi na severu Kosova, navodi da su stalno pod pritiskom i stresom, da je „veliki strah u narodu koji ne zna ni šta će ni kako će“.

Celu emisiju N1 Newsnight pogledajte u videu ispod:


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.