Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Predsednik CIK-a: U ovim uslovima vanredni izbori na severu ne mogu početi po planu

Kosovska centralna izborna komisija održala je večeras vanrednu sednicu, nakon što su danas građani sprečili ulazak njihovih predstavnika u kancelarije opštinskih izbornih komisija u ...
Image

Predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonjići, kazao je da, s obzirom na današnju situaciju, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri opštine na Severu, prenosi Koha.

Ocenjuje da je nepravedno „ugrožavati živote funkcionera CIK-a“, te da se „vidi da je pristup Severu ograničen“.

„Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo, po našem planu kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom. Evidentno je u izveštaju i medijima da je pristup našim kancelarijama problematičan. Bitni su, magacini, biračka mesta, a nemamo pristup“, kazao je Radonjići.

Poručio je i da čekaju izveštaj Kosovske policije, a da će nakon toga kontaktirati kosovsku predsednicu, Vjosu Osmani.

Radonjići kaže da je CIK spreman da izvrši zadatke, „ukoliko ima priliku“ za to.

„Sutra je žreb, pa štampanje listića, dokle možemo da stignemo, ne znam, ne mogu ništa da kažem. Ono što smo danas videli, jasno je da je naš pristup severu ograničen“, još jednom je podcrtao.

Dvojica članova CIK-a iz redova Samoopredeljenja na sastanku su kazali da ovo telo treba da uputi pismo Evropskoj uniji i KFOR-u kojem bi se zatražilo da se Srbija „upozori da ukloni oružane trupe, naoružane i paravojne grupe sa Severa“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.