19:42, 30.10.2019Izvor: Beta, N1

Predsednik EP ide u Severnu Makedoniju i Albaniju da ih "ohrabri"Prva zemlja van EU koju će posetiti novi predsednik Evropskog parlamenta, Italijan David Sasoli, biće Severna Makedonija.

predsednik-ep-ide-u-severnu-makedoniju-i-albaniju-da-ih-ohrabri

Foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Cilj posete je da "ohrabri" Skoplje da "ostane na evropskom putu", pošto je samit EU polovinom oktobra odložio odluku o početku pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije u članstvo.

Sledeće Sasolijevo odredište sa istim ciljem biće Albanija, objavio je Evropski parlament.

Sasoli će Skoplje posetiti 4-5. novembra, a Tiranu 2-3. decembra.

Predsednik EP je rekao da su za njega te dve posete u ovom trenutku od najvećeg značaja.

Naveo je i da EP zna koliko su građani tih dveju zemalja "duboko razočarani" što se Evropski savet, zbog veta nekoliko članica, nije složio o počinjanju pregovora i dodao da Evropski parlament "razume to razočaranje i deli ga" sa Skopljem i Tiranom.

"Albanija i Severna Makedonija su sprovele reforme koje smo od njih tražili i sada zaslužuju da budu nagrađene za izuzetne napore. Utoliko više želim da pozovem građane i posebno mladu generaciju: Ne gubite nadu, molim vas ostanite na evropskom putu. Evropski parlament je uz vas", rekao je Sasoli.

EP je pre nedelju dana "snažnom većinom" glasova potvrdio svoju punu podršku otvaranju pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije u EU. 

"Nećemo ostati nemi, već ćemo tražiti od članica EU da na sledećem sastanku jednoglasno odluče u korist pregovora o proširenju", naveo je predsednik EP.

On je rekao da će EP do tada "ohrabrivati" obe zemlje da nastave reforme i rekao da su evroposlanici uvereni da, uprkos odlaganju početka pregovora, to vreme neće biti protraćeno. 

"Reforme na putu ka punom članstvu u EU su u najboljem interesu zemalja i njihovih građana, a pre svega će koristiti mladoj generaciji koja zaslužuje bolju budućnost", ocenio je Sasoli. 

Sasoli će u Skoplju razgovarati s premijerom Zoranom Zaevom, s predsednikom Stevom Pendarovskim, s liderima parlamentarnih političkih partija i s Talatom Džaferijem, predsednikom Skupštine Severne Makedonije gde će održati govor poslanicima. 

Sasoli će u Skoplju otvoriti "Evropsku kuću" u Delegaciji EU i razgovarati sa studentima.


Tagovi: AlbanijaEvropski parlamentSeverna Makedonija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije