Predsednik Hrvatske očekuje da sve članice EU priznaju nezavisnost Kosova

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da očekuje da sve članice Evropske unije priznaju Kosovo.
Image

On je u Zagrebu primio potpredsednicu kosovske vlade i ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gervalu-Švarc, koja boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Milanović je pozdravio i napore koji idu u smeru normalizacije odnosa Kosova i Srbije što bi, ocenio je, obezbedilo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu celog regiona, saopštila je pres služba hrvatskog predsednika.

On je takođe naglasio da je Kosovo „uvek imalo i može nadalje da računa na čvrstu podršku Republike Hrvatske kada je reč o međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti i evroatlantskim perspektivama Kosova“.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktuelnom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, članstvu Kosova u UN i ostalim međunarodnim organizacijama.

Na sastanku su bili i ambassador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj, zamenik ministarke spoljnih poslova Krešnik Ahmeti i politički savetnik Špetim Hajdaraj.

Kosovska ministarka sastala se i s ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji je posle susreta takođe rekao da Zagreb „snažno podržava“ pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.