Predsednik NATO fondacije: Kosovo je nezavisno, da prevlada duh kompromisa

Kosovo je nezavisna država i tu je da ostane, ali razumemo emocije iz prošlosti koje objašnjavaju stalno stanje napetosti, rekao je predsednik NATO fondacije Alesandro Minuto-Rico i ...
Image

Minuto-Rico, bivši zamenik generalnog sekretara NATO, u intervjuu za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) ukazuje da je operacija Kfora i dalje u toku i da će se „taj istorijski angažman Alijanse nastaviti i u budućnosti“.

Govoreći o angažmanu NATO na Kosovu i doprinosu Kfora u održanju bezbednosti i mira, Minuto-Rico je rekao da Kfor već dugo radi u dobroj veri i disciplinovano kako bi pružio podršku konsolidaciji dobrih praksi, te da je Italija pokazala posebno interesovanje za ovu misiju i očuvanje kulturne baštine na Kosovu.

Kada je reč o ruskom uticaju u Srbiji, koja je izložena oštrim kritikama zapadnih partnera zbog neusaglašavanja sa sankcijama, Minuto-Rico je objasnio da kulturni i politički uticaj Rusije na Balkanu, a posebno u Srbiji, ima dugu istoriju tokom koje je ta zemlja često bila posmatrana kao „zaštitnik od drugih stranih interesa“.

Bez obzira na to, on veruje da ima prostora za poboljšanje odnosa NATO i Srbije.

„Srbija je važan akter, ima čvrstu nacionalnu tradiciju i imamo dobre razloge da uverimo njen narod da je njihova budućnost da postanu deo evropske porodice. Mislim da će s vremenom ovo biti uspešna priča“, rekao je Minuto-Rico.

„Alijansa nije neprijateljski nastrojena prema Srbiji, što je realnost koja će biti prepoznata kada ljudi u Srbiji pogledaju svoj stvarni dugoročni interes“, zaključio je Minuto-Rico.

FoNet/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.