Predstavljen novi PCI konkurs novinarskih nagrada na temu suživota

Na konferenciji koja je istovremeno bila organizovana u Beogradu i Prištini, predstavnici organizacije Inicijativa za mirne promene (PCI) predstavili su ovogodišnji konkurs za novinarske ...
Image

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2022. godine, a priče će ocenjivati stručni žiri. Samo priče objavljene od 1. januara 2022. do 31. decembra 2022. mogu ući u konkurenciju za medijsku nagradu.

Na konferenciji su govorili prošlogodišnji dobitnici, istaknuti novinari, ovogodišnji članovi žirija i medijski radnici.

Violeta Hiseni iz Prištine je ukazala na značaj da novinari iz različitih zajednica izveštavaju jedni o drugima.

“Kao nekadašnja stanovnica Mitrovice znam da građani znaju malo jedni o drugima. Ove nagrade će još više podstaći novinare da izveštavaju jedni o drugima. Ovo je važno ne samo u finansijskom, nego i u moralnom smislu da odamo poštovanje za njihov rad”, rekla je Violeta Hiseni.

Novinarka Jelena Obućina iz Beograda ukazala je na to da su priče o običnim ljudima na temu međuetničkog suživota jako malo zastupljene u medijima.

“Verujem da van onoga što mi u medijima možemo da vidimo i pratimo o Kosovu, promiču te priče o međusobnoj saradnji i suživotu koji se verujem odvija”, rekla je Obućina.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm, prošle godine dobio je prvu nagradu za pisani format. On je rekao da je važno da se publici približiti život.

“Ova nagrada znači mnogo za nedeljnik Vreme, prvenstveno zato što smatramo da u ovom vremenu koje je opterećeno i ratovima koji sad bukte na sve strane i nacionalizmom, tim retrogradnim mračnim pojavama, izuzetno je važno da se pokaže život i saradnja između ljudi”, rekao je Švarm.

Novinarka Klan Kosova iz Prištine Adriana Tači naglasila je da mediji, kada je u pitanju suživot, potrebe građana više adresiriaju ka institucijama.

“Ljudi koji su u institucijama vrlo malo rade u interesu zajednica koje predstavljauju. Rade za svoje interese”, rekla je novinarka Klan Kosova.

Novinarka Violeta Oroši kaže da pozitivnih primera ima i među novinarskom zajednicom i navela jedan od njih.

“Primera je jako puno. Ja ću da vam ispričam samo jedan primer, kada se naša koleginica iz Radio Kima vraćala iz Srbije, negde oko ponoći pokvario im se auto, stali su neki klinci Albanci da pomognu i rekli su im gde se nalazi serviser. Oni su otišli tamo, popravili su im kola i nisu ništa naplatili, pomogli su im Albanci iz sredine u kojoj žive samo Albanci”, kazala je na konferenciji Violeta Oroši.

Tamara Skrozza, takođe članica žirija, smatra da je u novinarstvu potrebno dosta hrabrosti, bez obzira o kojoj se temi radi, a posebno u regionu koji ne može da se diči demokratijom.

“U novinarstvu je potrebno mnogo hrabrosti i ličnog morala. To je posebno važno u ovom regionu koji ne može baš puno da se diči demokratijom”, kazala je Skrozza.

Više detalja o samom konkursu možete pronaći ovde.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.