15:48, 30.07.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Predstavljene inicijative za multietničke sredine u MitroviciNa završnoj konferenciiji „Come together and get it done“ nevladine organizacije „Humani centar Mitrovica“, predstavljeni su rezultatati sedmomesečnog projekta, koji je za cilj imao veće uključivanje građana u procese donošenja odluka, kroz inicijative koje su predate Skupštinama opština Severna i Južna Mitrovica, a odnose se na uređenje multietničkih naselja Suvi Do, Brđani, Mikro naselje i Bošnjačka mahala.

predstavljene-inicijative-za-multietnicke-sredine-u-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Inicijative proistekle iz ovog projekta, rezultat su istraživanja radnih grupa, sastavljenih od predstavnika srpske i albanske zajednice, koji su radili na identifikovanju potreba i sakupljanju potpisa za sprovođenje. Naselje Brđani, bi ovom inicijativom trebalo da dobije ležećeg policajca, Bošnjačka mahala, sat sa termometrom, Mikro naselje, ogledalo na nepreglednoj krivini i Suvi Do, brzinomer, jer se na kratkoj relaciji nalaze tri škole i zgrada sa velikim brojem dece, rekao je prilikom predstavljanja projekta predstavnik NVO „Humani centar“ Srđan Simonović.

„Tri naselja u Severnoj Mitrovici, a jedno naselje koje nije baš multietničko, ali ima zajedničke probleme, nalazi se u opštini Južna Mitrovica i radi se o naselju Suvi Do. Ova tri naselja koja su u Severnoj Mitrovici su Brđani, Mikro naselje i Bošnjačka mahala. Radom te radne grupe, koja je bila sastavljena od dva etniciteta, srpskog i albanskog, skupili su se potpisi za četri inicijative i predate su na usvajanje skupštini opštine. Naše iskustvo je da u opštini Severna Mitrovica, po rečima radnika koji su primili tu inicijativu, do sada niko nije predao građansku inicijativu. Malo je bilo i problema oko procedure jer se nije znalo kakva je procedura, ali mi smo to uspeli da predamo. Rad te zajedničke radne grupe će se nastaviti, a mi ćemo pratiti šta će se desiti sa tim inicijativama, koje nisu zahtevne.“

Goranka Kragović, predstavnik iz Odbora za zajednice Skupštine opštine Severna Mitrovica, pozdravila je ove inicijative, i izrazila zadovoljstvo što se one odnose na interese multietničkih sredina i svih zajednica koje žive u njima.

„Zadovoljna sam što se sve ovo što ste vi naveli nalazi na prostoru gde ima više zajednica, nije u interesu samo jedne zajednice. Na skupštini ću sigurno podržati predlog i uvek sam za nešto što će koristiti, pošto sam inače prosvetni radnik, kad su u pitanju deca. Kada je u pitanju ležeći policajac, to je jedna izuzetna ideja, ideja brzinometra isto tako. Ove tri stvari koje ste predložili vrlo su kreativne, inovativne i dobre. Ja mislim i po potpisima a i po razgovoru i komunikaciji sa ljudima iz mog okruženja, svi su pozdravili i smatraju da je to dobra stvar i da treba da postoji više ovakvih inicijativa“, rekla je Kragović.

Projekat „Come together and get it done“, podržan je od strane USAID, kroz program „Democracy plus“. Partner na projektu je organizacija „North future“ iz Mitrovice. Projekat je dostupan i na facebook stranici Humani centar Mitrovica.


Tagovi: AlbanciSrbiSaobraćajNVOMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije