19:03, 11.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

NVO i mediji: Javnost mora biti obaveštena o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na KosovuPredstavnici civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu, pozivaju nadležne u KBC Priština sa sedištem u Gračanici, krizni štab u tom mestu i krizne štabove opština na severu Kosova, da pravovremeno i neselektivno obaveštavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na Kosovu.

predstavnici-civilnog-drustva-i-medija-pozivaju-kbc-gracanica-i-krizne-stabove-da-pravovremeno-i-neselektivno-obavestavaju-javnost

Foto: dpnsee.org

Potpisnici saopštenja, među kojima je Radio Kontakt Plus, zahtevaju od nadležnih u KBC Priština sa sedištem u Gračanici i Kriznog štaba u tom mestu da redovno, putem konferencija za medije, obaveštavaju javnost o realnom stanju u vezi sa obolelima od Covid-19, o testiranju građana, kapacitetima za lečenje i prijem pacijenata, kao i da se mediji o tome ne obaveštavaju selektivno.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Zabrinjavajuće je da, usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govore ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije.

Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima. U situaciji, visokog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiolškoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od korona virusa.

Osim pružanja zdravstvenih usluga, nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici kao i njihove kolege u Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni su da putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, pa je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna.

Istovremeno krizni štab(ovi) na severu Kosova prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemijom. Ne poziva(ju) sve medijske redakcije na konferencije za medije kada se organizuju, ne šalju im informacije u vezi sa pandemijom. Predstavnici vlasti koji su deo ovog kriznog štaba(ova), ne odgovaraju na pozive i pitanja medija čiji novinari pokušavaju da dobiju odgovore.

Zahtevamo od nadležnih institucija, pre svega od Kriznog štaba opštine Gračanica, da bez daljeg odlaganja otpočne sa dnevnim informisanjem građana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije kao i preduzetim zaštitinim merama koje, izmedju ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju i stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama.

Takođe, od kriznih štabova na severu Kosova zahtevamo neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama. Pored obaveze, u ovom trenutku odgovornost za javno zdravlje svih građana i stabilnost sistema zdravstvene zaštite mora biti najviši prioritet insititucija, što je osnovni preduslov u sprečavanju daljeg širenja virusa korona", navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su: NVO Aktiv, Alternativno udruženje, Centar za zastupanje demokratske culture - ACDC, Crno-beli svet, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za razvoj zajednica, Centar za socijalne inicijative, Gračanica Online, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Humani centar Mitrovica, InTER, portal Kossev, Komunikacija za razvoj društva - CSD, New Press Production, Nova društvena incjativa - NSI, RTV Kim, Radio Kontakt Plus, Radio Goraždevac i RTV Mir.


Tagovi: MedijiKorona virusKosovoNVO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije