13:36, 13.10.2020Izvor: Tanjug, RTS

Predstavnici Srba sa KiM najavljuju napuštanje kosovskih institucija ako se ne formira ZSOPredstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće kosovske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa KiM sa direktorom Kancelarije za KiM.

predstavnici-srba-sa-kim-najavljuju-napustanje-kosovskih-institucija-ako-se-ne-formira-zso

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao posle sastanka, da je odbijanje Prištine da razgovara o ZSO udar na vitalne interese srpskog naroda i da ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013. godine.

Petković je istakao, da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Napominje da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po kosovskom sistemu.

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.

Srbi sa KiM zabrinuti za bezbednost

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

To je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosova i direktora Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima kosovski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

"Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja", istakao je Petković.

Dodao je da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda na Kosovu jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

Rakić: ZSO za nas znači život

Ukoliko međunarodna zajednica ne sprovede Briselski sporazum, potpisan 2013. godine, Srbi na KiM će ozbiljno razmotriti, ne da li će, nego kada će napustiti sve institucije, od lokalnog, do centralnog nivoa, izjavio je danas predsednik Srpske liste, zamenik kosovskog premijera i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić.

"Ovo nije bes, nije pretnja, to nama znači život", rekao je Rakić novinarima nakon sastanka.

Rakić je naveo da je ZSO trebalo da bude formirana 2013. godine, a da se, kaže, čuje da će biti formirana ali sa ingerencijama nevladine organizacije, na šta Srbi na KiM ne pristaju.

"To ne želimo, jer nam ne garantuje nikakvu bezbednost. Želimo da se implementira ono što je dogovoreno u Briselu, puna odgovornost i nadzor iz određenih oblasti - zdravstva, prosvete, prostornog planiranja katastra", rekao je Rakić.


Tagovi: SrbiGoran RakićKancelarija za KiMSrbijaPetar Petković

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije