16:50, 30.09.2020Izvor: RTV KIM

Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u DrajčicimaU nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak organizovali su sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.

pregovori-srba-i-bosnjaka-oko-skole-u-drajcicima

MZZP

Na sastanku između delegacije ministarstva koju je predvodio zamenika ministra Enis Sulejmanović, bošnjačke poslanice u kosovskoj skupštini Dude Balje, direktora OŠ "Mušnikovo" Sedata Bajramija, predstavnika OEBS-a i meštana - čuli su se oprečni stavovi oko izgradnje nove škole za decu iz bošnjačke zajednice i rušenja škole stare 116 godina.

Bošnjaci ovog udaljenog i nepristupačnog sela Sredačke župe, istakli su da njihova deca godinama pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo, u kojoj se nastava jedino odvija na albanskom jeziku i da je to razlog inicijative rušenja stare škole”, navodi se u saopštenju.

Rušenju škole se međutim, oštro protivi Toma Tomić, učitelj u penziji iz ovog sela, a Bošnjaci tvrde da je “on jedini krivac što se ovaj problem godinama ne rešava".

Sa Tomićem se slaže i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji ističe veliki značaj ove škole i njenu vrednost. Pa su, kako je saopšteno, predstavnici ministarstva prisutnima ponovili stav ministra da škola “predstavlja objekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati".

To, međutim, nikako ne znači da se ministar i Ministarstvo za zajednice i povratak protive izgradnji nove škole za Bošnjake u ovom selu, već naprotiv, dodaje se u saopštenju.

Opština Prizren je, inače, obezbedila sredstva za prevoz đaka do Mušnikova, ali u zimskim uslovima to nije moguće zbog čega se dešava da danima i nedeljama deca izostaju iz škole.

Istovremeno, predstavnici Bošnjaka i zvaničnici ministarstva posetili su i učitelja Tomu koji je čitav svoj radni vek posvetio deci i njihovom obrazovanju u ovom, ali i susednim selima.

“Učitelj u penziji je izrazio iskreno žaljenje zbog dece iz bošnjačke zajednice koja su prinuđena da nastavu pohađaju u kilometrima udaljenoj školi. Ponovio je da on za to nije kriv već zlonamerni pojedinci koji su samoinicijativno, bez saglasnosti Srba, uklonili krov škole još 2013.godine, zbog čega se ona danas nalazi u ovako lošem stanju i đaci ne mogu da je koriste”.

Takođe, prisutnima su predočena i autentična dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića koji je „svojim seljacima Srbima poklonio baštu“ za izgradnju škole, o dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili i o proglašenju pravoslavne crkve i pomenute škole u njenoj neposredoj blizini za objekte u zaštićenim zonama i pod zaštitom države još od 1958. godine.

U saopštenju se ističe da su na održanom sastanku razmotrene i alternativne mogućnosti rešenja ovog dugogodišnjeg problema. Dodaje se da Jevtić i njegovi saradnici ostaju posvećeni iznalaženju kompromisnog rešanja koje ne bi bilo suprostavljeno interesima bilo koje zajednice u ovom selu.


Tagovi: PrizrenŠkolaMZZP

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije