Iz optužnice protiv vođa nekadašnje OVK izbačeni zločini u Uroševcu

Sudija za prethodni postupak haškog Specijalnog suda za zločine pripadnika nekadašnje OVK, odobrio je zahtev tužioca za povlačenje navoda o zločinima u opštini Uroševac u ...
Image

Radi se o delu optužnice i navodima o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve 1999. godine, u kući u Uroševcu ili okolini.

Sudija smatra da sada nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili tvrdnje o slučaju u Uroševcu, tvrdeći da traženi amandmani nisu štetni ili u suprotnosti sa pravima optuženih i da ih treba odobriti.

Sudija traži ubrzani raspored, kako bi se omogućilo podizanje još jedne izmenjene optužnice, koja uključuje sve izmene i dopune odobrene kao rezultat ovog zahteva.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se navodno dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine poput nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i pritvora, okrutnog ili nehumanog postupanja, mučenja, ubistva.

U međuvremenu, kao zločine protiv čovečnosti navodi zatvaranje, druga neljudska dela, mučenje, ubistvo, prisilni nestanak lica i progon.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Prema optužnici, najmanje u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine – Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i sprovode kontrolu nad celim Kosovom putem zastrašivanja, maltretiranja, uz upotrebu nasilja i nezakonito eliminisanje onih koji se smatraju protivnicima.

„Ti protivnici su uključivali osobe koje su bile ili se smatralo da su (a) kolaboracionisti ili povezani sa snagama, zvaničnicima ili državnim institucijama SRJ, (b) na drugi način nisu podržavali ciljeve ili metode OVK i kasnije KPK, uključujući osobe povezane sa LDK i Srbe, Rome i osobe drugih nacionalnosti. Ova zajednička svrha obuhvatala je krivična dela progona, zatvaranja, proizvoljnog ili nezakonitog hapšenja i pritvora, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubijanje i prisilni nestanak lica“, navodi se u optužnici.

Osim toga, u optužnici se pominju i Azem Sulja, Ljahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Suljejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, zajedno sa drugim vođama OVK doprineli postizanju zajedničkog cilja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.