Premijerka Srbije iz Kosovske Mitrovice: Crvena linija je bezbednost našeg naroda na KiM

(Vest je ažurirana) "Crvena linija je bezbednost vas, našeg naroda na KiM. I kao što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, želim i ja da ponovim danas, ovde, u Kosovskoj ...
Image

„Želim da vam prenesem najveće pozdrave od predsednika Aleksandra Vučića, razgovarali smo i sinoć, razgovarali smo jutros i želim da vam prenesem poruku da će Srbija uvek biti uz vas i ja se nadam i duboko verujem da ste to osetili na najbolji mogući način u prethodnih nekoliko godina. Zato što znam činjenično da smo u prethodnih nekoliko godina uložili više novca nego poslednjih 40 godina zajedno“, navela je dalje premijerka u obraćanju građanima ispred Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.  

Pred ovim centrom, u blizini gradskog hrama, pre dolaska premijerke okupio se veliki broj zaposlenih u javnim institucijama, kao što su Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, Nacionalna služba za zapošljavanje, lokalna samouprava, lokalna predškolska ustanova, lokalne škole. 

Nosili su transparente sa porukama – „Mi imamo jednu premijerku Anu Brnabić“; „Dobro došli na svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju“; „Centralno Kosovo, Pomoravlje, Metohija i Štrpce uvek uz vladu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića“; „Premijerko, hvala za svaku novu školu, vrtić, put!“; „Premijerko, Vaša poseta je za nas velika“; „Naša radna mesta zasluga su Srbije“. 

Ana Brnabić im je dalje poručila da je 31. jula uveče Beogradu „najvažnije na svetu“ bilo da „sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost“:

„Da znamo da ste vi ovde bezbedni, da znamo da možemo da nastavimo da razgovaramo sa privremenim institucijama u Prištini ali da naš narod na KiM niko, niko ne sme da ugrozi ili da izloži bilo kakvom riziku“. 

„Moja poruka danas je mir i stabilnost, tolerancija, bezbednost, prostor da dalje napredujemo, prostor da dalje ulažemo u škole, u bolnice, u vrtiće, u puteve, domove zdravlja, u vaše biznise, da pokušamo da dovedemo i nekog investitora, da ulažemo u ovakve centre gde možemo da obučavamo našu decu, da ni u čemu ne zaostaju za decom i onim što deca imaju na teritoriji centralne Srbije. Za sve to je potrebna mir, za sve to je potrebna stabilnost. I kažemo uvek mir i stabilnost skoro po svaku cenu. Crvena linija je bezbednost vas, našeg naroda na KiM“ – navela je. 

Ocenivši da je Aleksandar Vučić državnik, poručila je: „Kako se izborio za srpske lične karte na KiM, dalje ćemo se tako boriti i za tablice, i dalje ćemo se boriti i insistirati na formiranju ZSO i to su stvari od kojih ne odustajemo“. 

„Ja želim da vam se zahvalim što ste se okupili u ovolikom broju, puno mi je srce i poseban mi je današnji dan. Hvala vam na ljubavi i na podršci, to nama u Beogradu mnogo znači… Guramo dalje, borimo se dalje, hvala vam što ostajete ovde i verujte da ćemo bez obzira na sve krize, nastaviti da ulažemo u KiM“ – kazala je Ana Brnabić u obraćanju okupljenima.

Najvažnija tema ZSO

„Najveća i najvažnija tema – formiranje Zajednice srpskih opština, to je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakog dana“ – poručila je Ana Brnabić prethodno, u obraćanju medijima, navodeći i da je ZSO tema o kojoj će zvanični Beograd razgovarati svuda i sa svim centrima moći. 

„Današnja poruka je poruka mira i stabilnosti, poruka tolerancije, poruka da je to jedina moguća budućnost za sve, ali takođe da ćemo u svakom trenutku, kao što smo već pokazali, biti uz srpski narod, a posebno mi je drago što sam danas ovde, u ovim teškim okolnostima i nastavićemo da se borimo pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića za naš narod, za njegovo dostojanstvo na teritoriji KiM-a i za to i da i ovde svakog dana vidimo prosperitet i sve bolji kvalitet života“ – kazala je u obraćanju medijima u Multimedijalnom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić je istakla da joj je posebno važno što se u poseti KiM-u nalazi u „iznimno teškom“ i „kompleksnom trenutku“:

„Zadovoljna sam što smo i nakon poslednjih provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir. Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir i jeste stabilnost“.

Navodi da je Srbija u proteklih nekoliko godina na teritoriji KiM-a investirala „više nego u poslednjih 40 godina“.

„Ova zgrada u kojoj se danas nalazimo je jedan pokazatelj toga. Meni je drago što sam upravo odavde otpočela svoju posetu. Zato što je i ovo nekako u skladu sa mojom agendom i kako ja vidim prosperitet naše zemlje i našeg naroda – savremene tehnologije, da ne zaostajemo za svetom, nego da vodimo bitku u napretku i korišćenju savremenih tehnologija, država koja je na usluzi svojim građanima, sve ono što smo uspeli da uradimo u poslednjih nekoliko godina na teritoriji centralne Srbije da iste takve usluge ponudimo i ljudima na teritoriji KiM“, navela je. 

Posebno joj je, ističe, važno da su uz podršku Kancelaerije za KiM i Kancelarije za informacione tehnologije i E-upravu Vlade Republike Srbije uspeli ovde, kao i u Gračanici – da „naprave centar gde će deca moći da dolaze i da uče programiranje, napredne tehnologije“:

„Zato što je to nešto što će ukoliko u potpunosti obezbedimo mir i stabilnost napraviti ustvari prosperitet i ovde na KiM, obezbediće da naša deca ovde ostaju, da porodice ovde ostaju, da vide svoju budućnost ovde, da vide i ovde kontinuirani i rast plata i kontinuirani rast penzija. I u tom smislu mi je drago što odavde krećem, zato što je za mene ovo, lično, mesto koje pokazuje da Vlada Republike Srbije ne želi da opštine na KiM i ljudi na KiM na bilo koji način zaostaju za progresom koji imamo na teritoriji centralne Srbije“.

Na pitanje novinara zašto joj je toliko dugo trebalo da poseti KiM, s obzirom na to da je ovo njena prva zvanična poseta Kosovu iako je već više godina na mestu premijerke, Brnabić podseća da joj je određeni period bila zabranjena poseta KiM-u. 

„Pretpostavljam zato što sam se ipak trudila, davala sve od sebe da se borim za naš narod na KiM i nisam se libila da pričam o nepravdi koja je počinjena i koja se čini našem narodu na KiM. Ta vremena su za sada iza nas i drago mi je što danas imam uslova da posetim KiM“, kazala je. 

Međutim, njeno fizičko neprisustvo na KiM je, kaže, nije sprečilo da kroz institucije Srbije: „Budem sa našim narodom i da pomažem našem narodu na KiM“. 

Ocenjuje da bi je pojedini mediji, a koji se u vladajućoj stranci percipiraju kao opozicioni, da je u vreme zabrane posete Kosovu odlučila da ipak poseti Kosovo „optužili da ugrožava stabilnost i mir i da provocira“. 

„Danas sam na severu Kosova i Metohije, što ne znači da u budućnosti neću posetiti i naš narod u ostatku teritorije KiM, ali tu su njihovi politički predstavnici, predstavnici Srpske liste, tako da ću razgovarati i sa njima šta još dodatno možemo da uradimo preko Kancelarije za KiM, ali i svih ostalih institucija u okviru Vlade Republike Srbije kako bi njima dodatno olakšali život i poboljšali kvalitet života“ – dodala je. 

Kaže da je jedan od razloga posete i to da sa političkim predstavnicima Srba na KiM razgovara o tome šta još može da se uradi radi poboljšanja kvaliteta života, uključujući infrastrukturu, razvoj biznisa, protok roba i usluga, kao i šta mogu da urade za najmlađe. 

Na pitanje albanskog novinara kako se osećala kada je prešla administrativni prelaz, Brnabić je rekla „Kao svoj na svome“, nakon čega je dobila aplauz.

Anu Brnabić dočekali su funkcioneri Srpske liste, među kojima – predsednik Srpske liste Goran Rakić, potprsednici Igor Simić i Dalibor Jevtić, predstavnici lokalnih samouprava, ali i veliki broj zaposlenih u javnim institucijama.

 

Prisutne su bile jake snage Kosovske policije, kao i mnoštvo novinarskih ekipa. 

Brnabić je u poseti KiM-u u pratnji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića i direktora Кancelarije za IT i eUpravu, dr Mihaila Jovanovića.

Svoju jednednevnu posetu severu Kosova i Metohije Ana Brnabić započinje obilaskom Multimedijalnog centra i Duhovne akademije u Kosovskoj Mitrovici. 

Nakon toga predviđena je poseta manastiru Banjska u opštini Zvečan.

U opštini Leposavić, posetiće socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću, izgrađenu sredstvima Vlade Republike Srbije, a preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

Posetu opštini Leposavić, premijerka Vlade Srbije završiće obilaskom porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Iz Prištine je ranije najavljeno da će posetom uzvratiti i kosovski zvaničnici, odnosno danas će boraviti u južnoj Srbiji – Bujanovcu i Preševu.

Kako je najavljeno, prvi zamenik kosovske vlade za pitanje evropskih integracija, razvoja i dijaloga Besnik Bisljimi i kosovska ministarka za nauku, tehnologiju i inovaciju, Arbri Nagavci, razgovaraće sa političkim predstavnicima Albanaca, posetiti osnovne škole.

Podsetimo, poseta kosovskih zvaničnika jugu Srbije najavljivana je sredinom prošlog meseca takođe. Kosovski mediji su tada preneli da su kosovskim zvaničnicima odbijeni zahtevi za posetu.

Radio Kontakt Plus je nezvanično tada saznao da zahtev nije odbijen, već da su kosovski predstavnici odustali od posete. Međutim, zvaničnu potvrdu od Kancelarije za Kosovo i Metohiju nismo dobili.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.