Premijerno predstavljena „Himna srpskoj zastavi“

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovani su prigodni programi i izložbe širom zemlje. Osmišljena je i "Himna srpskoj zastavi" na osnovu teksta ...
Image

Studenti i profesori Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, koji pripada Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ekranizovali su pesmu Laze Kostića – „Himna srpskoj zastavi“.

Spot su osmislili i inicirali Biljana Pavlović i Boško Milovanović, profesori pomenutog fakulteta.

„Sa Kosova danas poleće pesma o srpskoj trobojci, a krila su joj Morava i Drina, krila su joj i naši studenti i profesori sa pedagoških i učiteljskih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske, krila su joj naša velika ljubav prema svojoj zemlji narodu i zastavi“, rekla je za RTS profesorka Biljana Pavlović, koja je i kompozitor.

Okupili su se, kaže, pod srpskom trobojkom i na osnovu teksta čuvenog pesnika Laze Kostića nastala je ova pesma.

„Želeli smo na taj način da vaspitavamo mlade generacije – u duhu nacionalnih vrednosti, u duhu patriotizma i prema nacionalnim simbolima“, rekla je Pavlovićeva.

Profesor Boško Milovanović rekao je da je pesma „revitalizacija srpskog nacionalnog bića kroz iskazivanje srpske zastave“.

„Imamo s jedne strane prostor, narod i zakon nad prostorom, to je status države, ali ono što ukazuju himna zastava i grb, to je obeležje jednog naroda“, kaže Milovanović.

Dodao je da su se „univerzitetski profesori udružili i dali najsnažniji umetnički dojam ove pesme koja objedinjuje svakog čoveka pojedinačno u našoj lepoj zemlji, a polazimo sa Kosova i Metohije“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.