Preminula Bratislava Buba Morina

Nekadašnja ministarka za izbeglice i interno raseljena lica Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini.
Image

Rođena je u Nišu, 4. marta 1947. godine, od oca Milana i majke Jelene, prenosi Nova.rs.

Osnovnu školu „Ivo Andrić“ završila je u Nišu, a zatim gimnaziju „Svetozar Marković“. Tokom srednjoškolskih dana pokazuje afinitet i interesovanje prema sportu i u toku srednjoškolskih i ranih studentskih dana bila je aktivna kao golman u ženskom rukometnom klubu „Železničar“ Niš. Završila je Pravni fakultet.

Svoje prvo radno angažovanje ostvaruje u tadašnjem Niškom SUP-u, a zatim prelaskom u Beograd radi u SIV-u (Saveznom izvršnom veću).

Početkom 80-ih godina prelazi u Prištinu i obavlja poslove u Pokrajinskom komitetu Kosova i Metohije.

Početkom raspada bivše SFRJ bila je iskreni zagovornik opstanka tadašnje Jugoslavije i te svoje stavove je artikulisala kroz organizaciju „Pokret žena za očuvanje Jugoslavije”

Rasplamsavanjem ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih godina i velikim prilivom ratom ugroženog stanovništva na teritoriju Srbije, Vlada Srbije imenuje je za Komesara za izbeglice Republike Srbije.

Radila je na zbrinjavanju preko 700.000 prognanih i raseljenih lica. Kasnije je obavljala funkciju Ministra za brigu o porodici u Vladi Republike Srbije.

Ratne 1999. godine bila je na funkciji Saveznog ministra za izbeglice i interno raseljena lica i u tom periodu se aktivno bavila dopremanjem humanitarne pomoći Srbiji i SR Jugoslaviji.

Poslednji radni angažman bio je na mestu saveznog poslanika u Saveznoj Skupštini SR Jugoslavije. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za humanitarni rad od kojih treba istaći nagradu „Melina Merkuri” koja je jedno od najvećih priznanja koje dodeljuje Vlada Grčke.

Iz dva braka pokojna Bratislava Buba Morina ima troje dece, sinove Predraga i Kohana i ćerku Veru.

O datumu i vremenu sahrane porodica će dati naknadno obaveštenje.

Vučić uputio telegram saučešća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Morine.

„Sa tugom sam primio vest o smrti Bratislave Bube Morine, žene koja je najveći deo političkog angažmana posvetila brizi za prognane i izbegle iz ratnih područja bivše Jugoslavije, primivši na sebe veliki deo obaveza za stotine hiljada ljudi i porodica koje su spas našle u našoj zemlji. Pamtićemo je kao velikog i neumornog borca i humanitarca. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima njenog rada. Neka počiva u miru“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.