Preminula kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.
Image

Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate.The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022

„Kraljica je mirno umrla u zamku Balmoral ovog popodneva. Kralj i kraljica-supruga ostaće u Balmoralu tokom večeri, a u London će se vratiti sutra“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Bakingemska palata objavila je prethodno da su lekari zabrinuti za zdravlje kraljice Elizabete Druge, koja se nalazila pod lekarskim nadzorom u Balmoralu.

Saopštenje palate dolazi dan nakon što se kraljica povukla sa Državnog saveta Ujedinjenog Kraljevstva koji se u sredu održao onlajn putem. 

U utorak se kraljica sastala sa Borisom Džonsonom kako bi primila njegovu ostavku na mesto premijera i sa Liz Tras, koju je imenovala za novog britanskog premijera.

U zamak Balmoral u Škotskoj stigli su svi članovi britanske kraljevske porodice, uključujući prestolonaslednika Čarlsa, njegovog sina princa Vilijama, troje kraljičine dece.

Britanski javni servis Bi-Bi-Si je oko podneva prekinuo redovni program kako bi izveštavao o kraljičinom zdravlju.

Ispred zamka Balmoral i Bakingemske palate u Londonu okupili su se Britanci i turisti nakon što su saznali vesti o zabrinutosti lekara za kraljičino zdravlje.

U junu je obeležen platinasti jubilej, odnosno 70 godina kraljičine vladavine, a završnoj paradi je sa kraljevskom porodicom prisustvovala i Elizabeta Druga. 

Presto će, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete, preuzeti princ Čarls, koji je u britansku istoriju ušao kao prestolonaslednik koji je najduže čekao na krunu.

Čarls Treći, novi britanski kralj

Naslednik britanske krune, Čarls, princ od Velsa najstariji je sin suverena sa najdužim stažom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Prema planu u slučaju smrti nazvanom „Operacija Londonski most“, Pristupni savet (Accession Council ), koji uključuje visoke vladine zvaničnike, sutra će se sastati u palati Sent Džejms, kako bi proglasili Čarlsa za novog suverena.

Kao najstariji sin britanskog monarha, princ Čarls je prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva i četrnaest ostalih kraljevstava Komonvelta. Na presto stupa pod imenom Čarls Treći.

Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

Rođen je 14. novembra 1948. godine. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Kembridžu, od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici. 

Godine 1981. oženio se ledi Dajanom Spenser, sa kojom ima dva sina, princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu sledeće godine. Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Pokrovitelj preko 400 dobrotvornih organizacija

Kao princ od Velsa, Čarls je obavljao službene dužnosti u ime kraljice Elezabete Druge.

Osnovao je Prinčev fond 1976. godine, a pokrovitelj je, predsednik ili član preko 400 drugih dobrotvornih organizacija i fondova.

Čarls je javno govorio o pitanjima kao što su organska poljoprivreda i klimatske promene, što mu je donelo nagrade i priznanja ekoloških grupa.

Njegova podrška alternativnoj medicini, uključujući homeopatiju, bila je predmet kritike.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture često je isticao važnost očuvanja istorijskih zgrada.

Od 1993. godine, Čarls je radio na stvaranju Paundberija, eksperimentalnog novog grada zasnovanog na njegovom arhitektonskom ukusu. Takođe je autor ili koautor većeg broja knjiga.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.