Preminuo čuveni hirurg Zoran Krivokapić

Profesor Zoran Krivokapić preminuo je u 68. godini. Bio je vodeći naš i svetski stručnjak u oblasti kolorektalne hirurgije i proktologije. U praksu je uveo i široko popularisao ...
Image

Prof. dr sc. med. Zoran Krivokapić, rođen je u Zvečanu 27. avgusta 1955. godine.

Bio je čuveni srpski kolorektalni hirurg, redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Trećeg odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike.

Takođe, bio je član Kraljevskog udruženja hirurga Engleske (FRCS).

U Prvoj hirurškoj klinici uveo je veliki broj novih dijagnostičkih metoda i operativnih procedura.

Organizovao je brojne međunarodne projekte i kongrese.

Za dopisnog člana SANU izabran je 1. novembra 2012, a za redovnog 8. novembra 2018. godine.

Prvo medicinsko obrazovanje stekao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je 1980. godine diplomirao. Četiri godine kasnije odbranio je magistarsku tezu, položio specijalistički ispit iz opšte hirurgije sa odličnom ocenom, a doktorsku disertaciju sa temom “Endoluminalane proteze u prevenciji popuštanja anastomoza u hirurgiji kolona i rektuma” je odbranio na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1988. godine.  

Za asistenta na Katedri hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izabran je 1989. godine, za docenta 1994, za vanrednog profesora 1998, a 2007. za redovnog profesora. 

Doktor Krivokapić bio je gostujući profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije, Keck School of Medicine – SAD, Medicinskom univerzitetu u Krajovi, Rumunija, Medicinskom fakultetu u Nišu, Medicinskom fakultetu u Podgorici, Medicinskom fakultetu u Foči i Medicinskom fakultetu u Skoplju, počasni doktor nauka Medicinskom univerzitetu u Krajovi. Osnivač je Društva koloproktologa Jugoslavije.

Njegov međunaroni ugled potvrđen je izborom za punopravnog člana Engleskog Kraljevskog Koledža hirurga.

Bio je član brojnih domaćih i inostranih udruženja. 

Profesor Krivokapić bio je direktor i generalni sekretar Svetskog udruženja univerzitetskih kolorektalnih hirurga. Takođe je bio Predsednik Evropskog udruženja koloproktologa (ESCP). Član je Američkog koledža hirurga i počasni član Američkog udruženja kolorektalnih hirurga.

Bio je predsednik hirurške sekcije SLD-a, kao i član  medicinske akademije SLD-a.

Brojne nagrade i priznanja

Dobitnik je mnogih priznanja među kojima je i ona za afirmaciju i dostignuća na naučnom i stručnom planu u oblasti koloproktološke medicine Central and Easter European Club of Coloproctology.

Na Kongresu Evropskog društva za kolorektalnu hirurgiju održanog u Beču 28. septembra 2019. godine primio je nagradu za izuzetna dostignuća.

Od Udruženja kolorektalnih hirurga Velike Britanije i Irske uručena mu je nagrada za unapređenje kolorektalne hirurgije u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Republika Srbija dodeljuje mu priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” u kategoriji “za vrhunske rezultate u oblasti medicinske nauke”. 

Od predsednika države primio je Svetogorski orden za promociju Srbije u svetu i doprinos medicinskoj nauci. 

Dobitnik je godišnje nagrade Srpskog lekarskog društva za naučno-istraživački rad, kao i nagrade za životno delo. U dva navrata, primio je nagradu grada Beograda za dostignuća na polju medicine.

Od Vojnomedicinske akademije medalju “Dr Vladan Đorđević” kao najbolji srpski hirurg.

Organizacioni odbor Vidovdanskih svečanosti (nagrada privrednih novinara) uručio mu je priznanje Vitez srpske medicine.

Od Udruženja “Srpski Krivok” dobija Godišnju nagradu za vrhunska dostignuća u medicini kao i “Matiju Bana”, najveću godišnje priznanje opštine Čukarica.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.