Preminuo književnik Petar Sarić

Najznačajniji srpski prozni pisac na Кosovu i Metohiji posle Drugog svetskog rata i jedan od najvažnijih savremenih srpskih književnika, Petar Sarić, preminuo je juče u Кosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: PKC "Akvarijus"

Rođen je 1937. u Banjanima kod Nikšića, od 1958. živi u Orahovcu, Prizrenu i Prištini. Nakon NATO bombardovanja 1999. godine i progona srpskog stanovništva Sarić ostaje na Кosovu i Metohiji i sa porodicom se seli na Brezovicu gde nastaju neka od njegovih poznatih dela.

Najvažniji pripovedač srpskog juga u književnost je ušao zbirkom poezije „Bele kletve“, a romani „Veliki ahavksi trg“, „Sutra stiže gospodar“, „Dečak iz Lastve“, „Petruša i Miluša“, „Sara“ „Mitrova Amerika“ i „Кlobuk“ obezbedili su mu trajno i istaknuto mesto u celokupnom srpskom književnom stvaranju.

Кnjiževna kritika je ocenila njegov rad kao „stožer srpske književnosti na Кosovu i Metohiji“ naglašavajući kako modernost, u ranijem periodu, tako i duboki osećaj za drevno i jedinstvenu lepotu jezika. Govoreći o romanu „Sara“ Srba Ignjatović je zaključio da je knjiga, koja je dobila prestižnu nagradu „Meša Selimović“ zapravo „saga o porodici, o uporištu opstanka u nevremenu i skupu životnih vrednosti uprkos svim nedaćama“.

Sarić je u početku radio kao prosvetni radnik, a potom kao urednik izdavačke delatnosti prištinskog lista „Jedinstvo“ i direktor NIJP „Panorama“ kada zajedno sa istaknutim stvaraocima razvija široku izdavačku delatnost. U nemirnim, neizvesnim i politički promenljivim vremenima rad i život Petra Sarića su bili usko povezani sa sudbinom i položajem srpskog naroda, njegovog nasleđa i kulture. Odlazak iz Prištine za njega je bio jedan od prelomnih trenutaka.

„Te godine su bile taj pakao, u kom sam preživeo, i u kom i danas opstajem, zahvaljujući svojoj porodici i odanosti i hrabrosti građana Sirinićke župe, ali i u nekoj urođenoj potrazi za onim što ti je silom oduzeto, nekom nagonu koji bolje od jutarnje svetlosti osvetljava taj mrak“, govorio je Petar Sarić ističući da „tamo gde je pobeđena mržnja, pobeđen je rat“.

O njegovom pesničkom i proznom stvaralaštvu napisani su brojni članci, eseji, studije, temati, objavljena su dva zbornika radova, odbranjena je i jedna doktorska disertacija koja se bavila njegovim delom.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja: „Lazar Vučković”, „Gračanička povelja”, „Meša Selimović”, Vukova nagrada, „Zlatni krst kneza Lazara”, „Grigorije Božović”,„Borisav Stanković”.

Petar Sarić biće sahranjen u subotu 7. oktobra na Brezovici, na Šar-planini.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.