Preminuo Mihail Gorbačov

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini.
Image

„Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras posle teške i duge bolesti“, saopštila je moskovska Centralna klinička bolnica.

Gorbačov je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjestskog saveza, prenosi agencija Rojters na svom sajtu.

Poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov sklopio je sporazume o smanjenju oružja sa SAD i partnerstvo sa Zapadnim silama da ukloni Gvozdenu zavesu koja je podelila Evropu od Drugog svetskog rata, što je dovelo do ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Kada je došao na vlast 1985. Gorbačov je pokrenuo talas političkih i ekonomskih reformi čiji cilj je bio modernizovanje i demokratizacija Sovjetskog saveza suočenog sa teškim krizama, prenosi Frans pres.

Kao zagovornik politike približavanja Zapadu dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir.

Bio je predsednik Sovjetskog Saveza između 1990. i 1991, i konačno je morao da podnese ostavku 25. decembra 1991, što je dovelo do kraja SSSR-a.

Kada su prodemokratski protesti zahvatili komunističke zemlje sovjetskog bloka u istočnoj Evropi 1989. godine, on se uzdržao od upotrebe sile, za razliku od drugih vođa Kremlja koji su slali tenkove da uguše pobune u Mađarskoj 1956. i u Čehoslovačkoj 1968.

Protesti su podstakili aspiracije ka autonomiji u 15 republika Sojvetskog Saveza koji se haotično raspao tokom naredne dve godine. Gorbačov je bezuspešno pokušavao da spreči taj raspad.

Kada je postao generalni sekretar sovjetske komunističke partije 1985. sa samo 54 godine rešio je da revitalizuje sistem uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli, preneo je Rojters.

Njegova politika „glasnosti“ dozvolila je do tada nezamislivu kritiku partije i države, ali takodđe je okuražila nacionaliste koji su počeli da se zalažu za nezavisnost u baltičkim republikama – Letoniji, Litvaniji, Estoniji i drugde.

Mnogi Rusi nikad nisu oprostili Gorbačovu za previranja koja su reforme podstakle, smatrajući da je pad njihovog životnog standarda koji je usledio suviše viosoka cena za demokratiju.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.