Preminuo Miroljub Miki Savić, istaknuti kulturni radnik

Miroljub Miki Savić (1951), direktor Pokrajinskog kulturnog centra iz Prištine i istaknuti kulturni radnik, preminuo je danas u Kliničkom centru u Nišu.
Image

Pod njegovim rukovodstvom, Pokrajinski kulturni centar iz Prištine ostvario je izuzetne rezultate iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva. Za 35 godina rada realizovao je više hiljada programa iz likovnih, književnih, pozorišnih i multimedijalnih umetničkih oblasti.

U Galeriji Pokrajinskog kulturnog centra u Prištini, organizovao je neke od najznačajnijih izložbi savremenih srpskih slikara. Ostale su upamćene njegove aktivnosti na popularizaciji umetnosti i akcije u kojima je elitnu kulturu dovodio u zaboravljene sredine Kosova i Metohije.

Miroljub Miki Savić je bio predstavnik urbanog prištinskog miljea i smatran je jednom vrstom pokrovitelja umetnika i umetnosti.

Njagov centar bio je mesto okupljanja pesnika, glumaca, muzičara naročito mladih, koji su tu prvi put dobijali priliku za afirmaciju.

Nakon sukoba 1999, Pokrajinski kulturni centar se iz Priština seli u Niš, a potom mu se sedište vraća u Leposavić, gde u potpuno neadekvatnim uslovima, obnavlja svoj rad i akcenat stavlja na obnovu likovnog života i likovnih kolonija na severu Kosova i Metohije. 

Savić je bio profesor engleskog jezika, svirao je gitaru, a posebno se zalagao i promovisao učenje stranih jezika, naročito engleskog.

Za svoj rad je višestruko nagrađivan, a među priznanjima je i Vukova nagrada.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.