Preminuo Božidar Delić

Potpredsednik Skupštine Srbije general Božidar Delić (67) preminuo je danas posle duže i teške bolesti, potvrđeno je agenciji Beta u koaliciji NADA.
Image

Delić je preminuo u Moskvi, gde se poslednjih desetak dana nalazio na lečenju.

Rođen je u selu Petrovac kod Đakovice, 8. januara 1956. godine. Bio je srpski političar, narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, bivši potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2007-2012), nekadašnji član Srpske radikalne stranke (2006-2008, 2011-2020) i Srpske napredne stranke (2008-2011).

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991-1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku se učlanio 2006. godine i na parlamentarnim izborima 2007. godine je izabran za narodnog poslanika, a potom i potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

Za narodnog poslanika je ponovo izabran i na parlamentarnim izborima 2008. godine i ponovo biva biran za potpredsednika Narodne skupštine. Bio je član skupštinskih Odbora za bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Kada je u septembru 2008. godine, došlo do raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno sa njim osnovao poslanički klub „Napred Srbijo“, a zatim i Srpsku naprednu stranku.

Krajem februara 2011. godine, saopštio je da napušta Srpsku naprednu stranku i vratio se u članstvo Srpske radikalne stranke. U stranci je bio član Centralne otadžbinske uprave i kao kandidat radikala ponovo je izabran za narodnog poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus, zajedno s potpredsednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob sa predsednikom Vojislavom Šešeljom, usled čega su isključeni iz članstva.

Ubrzo su osnovali „Pokret Ljubav Vera Nada“, čiji je Šarović predsednik, a Delić bio zamenik predsednika.

U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret „Ljubav vera nada“ i osnovao pokret „Nema nazad – iza je Srbija“ s kojim je nastupio na opštim izborima u Srbiji 2022. u koaliciji NADA čiji je bio nosilac izbrone liste na parlamentarnim izborima.

Mesto i vreme sahrane Božidara Delića biće naknadno saopšteni.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.