21:54, 25.09.2020Izvor: RTS

Preminuo reditelj i scenarista Goran PaskaljevićProslavljeni srpski filmski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini. Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima "Varljivo leto '68", "Bure baruta", "Vreme čuda", "Tango argentino", "Tuđa Amerika". Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji "U zemlji bogova".

preminuo-reditelj-i-scenarista-goran-paskaljevic

Foto: RTS/printscreen

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimio je 1976. godine.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova.

Uloga u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, donela je glumici Mileni Dravić nagradu za najbolju sporednu ulogu na festivalu u Kanu.

Snimajući film "Kako je Hari postao drvo", Paskaljević je sarađivao sa čuvenim irskim glumcima Kolmom Minijem (serija "Zvezdane staze: Sledeća generacija") i Kilijanom Marfijem (serija "Birmingemska banda").

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za "Bure baruta"; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za "Vreme čuda".

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasea Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Novembra 2007. godine Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti, koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Smrt ga je prekinula tokom rada na filmu "Mačji krik", čija premijera je bila planirana za 2021. godinu.


Tagovi: Region i svetSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije