17:45, 11.09.2021Izvor: RTS

Preporučuje se odlaganje kosovskih lokalnih izbora zbog pogoršanja epidemijske situacijeIz Instituta za javno zdravlje u Prištini preporučeno je odlaganje kosovskih lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar. Pismo sa preporukama te ustanove upućeno je kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, koja je predstojeće izbore i raspisala.

preporucuje-se-odlaganje-kosovskih-lokalnih-izbora-zbog-pogorsanja-epidemijske-situacije

Radio Kontakt Plus

U pismu se ističe da održavanje izbora predstavlja rizik za širenje infekcije kovida 19, a time i povećanje rizika od smrtnih slučajeva.

"Na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije slučajeva obolelih od kovida 19, na osnovu izveštaja o hospitalizovanim slučajevima i smrtnim slučajevima iz Kliničkog centra i regionalnih bolnica, kao i specijalizacije za mesec septembar do početka oktobra, mišljenje Radnog tima Instituta je da sprovođenje izbornog procesa, koji uključuje javna okupljanja i okupljanja građana, predstavlja rizik za širenje i povećanje infekcije kovid 19, a time i povećan rizik od smrtnih slučajeva", navodi se u pismu koje prenose prištinski mediji.

Stoga, budući da izborni proces može da ima povećan uticaj na širenje i povećanje slučajeva kovid 19, preporučuje se odlaganje izbornog procesa, zabrana javnih aktivnosti, okupljanja građana i javna okupljanja svih vrsta i prirode bez izuzetka, do sledeće epidemiološke procene, navode iz Instituta.

Vjosa Osmani je uputila poziv političkim strankama da se sastanu kako bi razgovarali o mišljenju Instituta o uticaju koji izbori mogu da imaju na pandemijsku situaciju kroz koju prolazi Kosovo.


Tagovi: ZdravstvoKorona virusIzboriKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije