Pretnje novinarima Radio Goraždevca, reagovala udruženja

"Imate sat vremena da izbrišete vest ili ću da polomim zube svima u redakciji" - danas je upućena pretnja šefu deska Radio Goraždevac Miliću Petroviću nakon objavljenog ...
Image

“Bili smo u redakciji Radio Goraždevca kolega Damjan Portić, Darko Dimitrijević i ja, i u jednom trenutku Damjan mi je rekao da izađem, jer me zove M.B.. Izašao sam, i M.B. mi je na telefonu pokazao vest koju smo pre toga objavili”, kazao je Milić Petrović za Udruženje novinara Srbije (UNS). 

“Rekao je 'imate sat vremena da izbrišete ovu vest' u kojoj se on i ne pominje. Pitao sam ga zašto da izbrišemo vest, o čemu se radi, a odgovorio je – 'imate sat vremena da je izbrišete ili ću da polomim zube svima u redakciji'“ – kazao je Petrović.

Kako je javio Radio Goraždevac, M.B., koji je po zanimanju nastavnik u Osnovnoj školi „Janko Jovićević“ i inače sin zaposlene u policijskoj stanici u Goraždevacu, potom je obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako „imaju problem“.

Petrović je slučaj je prijavio policiji i dao izjavu, a M.B. je, prema njegovim rečima, sproveden u policijsku stanicu gde je nastavio da preti, dok je majka M.B., civilni staf policijske stanice u Goraždevcu, nastavila verbalno da vređa novinara Damjana Portića koji je čekao u svojstvu svedoka da da iskaz policiji.

Radio Goraždevac je u međuvremenu javio i da je odlukom javnog tužioca u Peći, M.B. određen pritvor od 48 sati zbog pretnje njihovim novinarima.

UNS sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudio je verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio M.B., zatraživši efikasnu istragu ovog incidenta.

UNS i DNKiM pozvali su policiju, tužilaštvo i pravosudne organe da slučajeve napada na novinare rešavaju bez odugovlačenja, ali i da se hitno prestane sa pritiscima i pretnjama novinarima Radio Goraždevca, koji rade u teškim uslovima, kao i da im se omogući nesmetano bavljenje novinarskim poslom.

Udruženje novinara Kosova je takođe osudilo pretnje koje, kako su istakli, direktno utiču na bezbednost novinara, pozivajući organe za sprovođenje zakona da slučaj tretiraju kao prioritetan. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.