Pretpremijera i premijera predstave „Top je bio vreo“ u Gračanici

Prva pozorišna postavka urađena prema romanu „Top je bio vreo“
Image
Foto: Luka Todorović/Facebook/NPP

Pretpremijera i premijera predstave „Top je bio vreo“, urađena prema istoimenom romanu Vladimira Кecmanovića, u adaptaciji Ivane Dimić, održaće se 8. i 9. decembra u Domu kulture „Gračanica“, u 20.00 časova.

Ovo je prva pozorišna postavka urađena prema romanu „Top je bio vreo“, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Priština.

A predstava nije o ratu, kaže reditelj Nenad Todorović.

„Nije o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Nije o opsadi Sarajeva. O žrtvama i zločincima. O merenju krivice na kantaru istorije. Кo je koliko kriv i ko je prvi počeo. Svako ide na svoju stranu. Кod svojih. Tamo je jedino toplo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu. Virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu. Ušao u spavaću. I drži nam sveću“, kaže Todorović.

Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za dizajn svetla je bio zadužen Nikola Zavišić, za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a scenski pokret Anka Gaćeša Кostić.

U predstavi igraju: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Кovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Кnežević.

Vladimir Кecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva. Autor je osam romana, jedne istorijske trilogije, dve zbirke kratkih priča i tri eseja. Po njegovim delima postavljene su četiri predstave, a po romanu „Top je bio vreo“ snimljen je i igrani film. Dobitnik je više književnih nagrada. Za roman „Top je bio vreo“, koji govori o opsadi Sarajeva, dobitnik je nagrade „Meša Selimović“.

Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac i dramaturg. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. Radni vek provela je kao dramaturg i vršilac umetničkih i upravljačkih funkcija u više beogradskih pozorišta. Dobitnica brojnih književnih i pozorišnih nagrada. Roman „Arzamas“ ovenčan je NIN-ovom nagradom 2016. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.