„EULEX će u slučaju potrebe dobiti dodatne snage i opremu“

Neprihvatljivi su blokade puteva i naoružani ljudi na ulicama, pa je zbog povećanih napetosti između Beograda i Prištine veliki broj država članica podržao predlog šefa diplomatije ...
Image

Borel je pozvao na uklanjanje barikada i povratak za pregovarački sto predstavnika Beograda i Prištine.

Zatražio je od obeju strana da se uzdrže od nasilja i aktivnosti koje mogu izazvati dodatne napetosti.

Borel je najavio intenzivan rad na smirivanju situacije i povratak pregovorima.

„Nakon poslednjih incidenata, tokom leta stavili smo predlog pred obe strane. Taj predlog smo ažurirali poslednjih nedelja, poslednjim dogovorima. To bi trebalo da bude definitivan dogovor, koji bi stavio sa strane sve napetosti oko tablica i drugih pitanja kao što je Zajednica srpskih opština. Taj predlog smo predstavili i sad se pod hitno njime moramo baviti“, naveo je Borel.

Dodao je da je obavestio ministre o tome i dobio snažnu podršku za ono što je postalo evropski predlog o rešenju kosovskog pitanja.

„Kako bi rešili hitnu i opasnu situaciju na terenu, tražio sam od specijalnog predstavnika EU da ode tamo. Lajčak će prvo sutra obavestiti naš politički komitet o detaljima i ući u dubinsku analizu ovog predloga, a prekosutra putuje u region kako bi se vratio pre sastanka Saveta Evrope, na kome ću obavestiti lidere o situaciji na Kosovu. Dakle, pratimo situaciju“, naveo je.

ČITAJTE I OVO:

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.