„Predlog je na stolu, nadam se da će ga Vučić i Kurti prihvatiti“

Šef evropske diplomatije, Žozep Borel, potvrdio je da su predsednik Srbije i kosovski premijer, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, pozvani na sastanak u Brisel koji će biti održan 27. februara. ...
Image

Visoki predstavnik EU, podsetio je u razgovoru za Dojče Vele, da se na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti sastajao odvojeno sa Vučićem i Kurtijem.

„Sastaću se sa njima i u Briselu 27. februara. Pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore. Imamo predlog na stolu, nadam se da će biti u stanju da ga prihvate kao put ka normalizaciji odnosa“, rekao je Borel.

Tome su prethodili meseci diplomatske ofanzive na Beograd i Prištinu, kako bi prihvatili takozvani francusko-nemački papir kao osnovu pregovora.

Sa Beogradom se razgovara o sankcijama protiv Rusije

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za put Srbije ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio:

„Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom. Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo hteli.“

Vučić i Kurti sa različitim očekivanjima

Vučić je iz Minhena za medije potvrdio da je pozvan u Brisel, rekavši da nema nameru da tamo ide turistički, već da ga zanima Zajednica srpskih opština.

Kurti je pre nekoliko dana za Dojče Vele ponovio da je uzdržan kada je u pitanju formiranje ZSO, navodeći da je to moguće samo paralelno sa srpskim priznanjem nezavisnosti Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.