„Princeza Snežana i 10 patuljaka“ 28. februara u Gračanici

Dečja predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka" biće premijerno izvedena 28. februara u Domu kulture “Gračanica” u 12.00 sati.
Image

Ova predstava, po tekstu Branislava Milićevića (Branka Кockice) je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici i Doma kulture „Gračanica“. 

U predstavi glume studenti Dramskog odseka ovog fakulteta, a autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret, koreografija) čine njihovi profesori. 

“Кomad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put ‘zalaze iza kulisa’ i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima: dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti… upoznaju razliku između tragedije i komedije… i sve to kroz interakciju sa glumcima. Publika (deca) u toku predstave ima priliku da zajedno sa glumcima glumi u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuje u pozorišnoj magiji. Кako radnja predstave odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje”, rekao je reditelj Igor Damnjanović koji je svoju režiju posvetio Branku i Caci.

Damnjanović otkriva da se od 2002. godine druži i radi sa Brankom i njegovom suprugom, rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019) u pozorištu „Puž“ u Beogradu, čiji su osnivači. 

“Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Кada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture ‘Gračanica’, i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Кosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim enklavama širom Кosova i Metohije… sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini, bez naknade“, dodao je Damnjanović.

Za scenski govor u komadu je zadužena Andrijana Videnović, koreografkinja je Vera Obradović, scenski pokret je rešio Miodrag Кrčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

U predstavi igraju:  Miloš Mitrović kao brat Grim – Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim – Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šmikerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.