Priština: EU pozdravlja tekuću izbornu reformu

Misija Evropske unije za praćenje izbora (EFM), predstavila je danas u Prištini svoje preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka Misije EU za praćenje ...
Image

„Pozdravljamo napredak u oblasti finansiranja kampanje, a ohrabreni smo što je Centralna izborna komisija završila pregled svojih propisa. EU dalje poziva zakonodavce da se pozabave preporukama Misije za praćenje izbora uz širok konsenzus i političku volju“, izjavio je šef EU EFM, Lukas Mandl i dodao da ohrabruje 'ad hok' komisiju za izbornu reformu kosovske skupštine da nastavi transparentno i inkluzivno angažovanje sa svim zainteresovanim stranama kako bi izgradila veći nivo poverenja javnosti u izborni proces.

Kako je saopšteno, EU na Kosovu kontinuirano prati sprovođenje preporuka Misije EU za praćenje izbora. 

„Počeo je rad na unapređenju izbornog procesa i želimo da to dovede do završetka izborne reforme, što je važan deo procesa evropskih integracija Kosova“, izjavio je ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog.

Misija EU za praćenje izbora 2021. je ponudila 23 preporuke, uključujući šest prioritetnih, fokusirajući se, između ostalog, na registraciju birača van Kosova, finansiranje partija i kampanja, medije i onlajn kampanju, kao i pojašnjenje odredaba o rešavanju izbornih sporova, podseća se u saopštenju. 

„Mnoge preporuke za 2021. su slične onima koje su ponudile prethodne misije EU, a mi ćemo nastaviti da doprinosimo demokratskim izbornim procesima na Kosovu pomažući da se poboljša izborni okvir“, istakao je Mandl.

Izborna posmatračka misija EU na čelu sa Lukasom Mandlom, članom Evropskog parlamenta i bivšim glavnim posmatračem Misije EU za praćenje izbora za opštinske izbore 2021. godine, raspoređena je na Kosovu 14. novembra i boraviće do 8. decembra.

Sveobuhvatan završni izveštaj Misije EU za praćenje izbora biće objavljen u narednim nedeljama. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.