Priština izdvaja 40 miliona evra za plaćanje struje na severu Kosova

Kosovski ministar finansija i transfera, Hekuran Murati, kaže da je vlada odlučila da izdvoji 40 ​​miliona evra za plaćanje struje opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, navodeći da se ...
Image

Murati je na sednici vlade u Prištini rekao da Kompanija za prenos električne energije na Kosovu (KOSTT) prolazi kroz finansijske poteškoće zbog obaveza koje ima prema ENTSO-E kako bi nastavila da bude u istom regulatornom bloku i primenila ugovor koji je na snazi dve godine i sada je vreme da se nastavi.

Ta odluka dolazi u vreme primene mape puta u sprovođenju sporazuma o energetici Beograda i Prištine postignutog u Briselu.

Evropska unija u utorak je saopštila da ima kašnjenja u primeni mape puta, navodeći da su razlog za to „tehnički problemi“.

Portparol EU, Peter Stano, rekao je za Radio Slobodnu Evropu da je krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju energetskog sporazuma i mape puta u rukama dve strane.

Prema rečima Stana, KOSTT, KEDS i „Elektrosever“ su u redovnoj komunikaciji i da redovno izveštavaju EU i SAD, kao i da će Unija pomoći stranama sa otvorenim pitanjima koja mogu imati o mapi puta.

Zvaničnici institucija energetskog sektora u Prištini rekli su da su ispunili svoj deo mape puta, a to je licenciranje srpske kompanije, u ovom slučaju kompanije „Elektrosever“, koja će snabdevati i naplaćivati struju na severu.

Naredni korak je trebalo da bude da kompanija „Elektrosever“ u roku od sedam dana dostavi KEDS i KOSTT najnovije dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova. Iz KOSTT navode da te podatke još uvek nisu dobili.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.