10:51, 17.08.2020Izvor: TV Happy, Tanjug, RTV Vojvodina

"Priština pokušava da opstruiše razgovore u Beloj kući"Razgovore Beograda i Prištine zakazane za 2. septembar u Beloj kući Priština pokušava da opstruiše pričom da su to pregovori o kosovskoj nezavisnosti, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

pristina-pokusava-da-opstruise-razgovore-u-beloj-kuci

Kancelarija za KiM

Đurić očekuje da će to biti razgovori o ekonomskim pitanjima.

"Priština to radi iz dva razloga - da bi umirili domaću javnost i da zbune i pokolebaju države koje su bile spremne da promene svoj stav i povuku priznanje kosovske nezavisnosti", rekao je Đurić za TV Happy.

Priština, kako kaže, beži od pravih razgovora, jer se nadaju da je ovo 1999. godina, da će neko u njihovo ime da "tresne o sto nekakvo rešenje" i magičnim štapom natera Srbiju da na to pristane.

"To ne biva, niti je Srbija danas ono što je bila 1999. godine, niti su Albanci oni iz 1999. godine, niti je svet ostao isti", naveo je Đurić.

Uveren je u uspeh Srbije u narednim godina jer, kako je rekao, "naš narod u genima ima sposobnost preživljavanja u vrlo složenim i kompleksnim uslovima", kao što su današnji geopolitički uslovi u svetu.

"Predsednik Aleksandar Vučić i državna delegacija nastoje da sve vrste razgovora sa Prištinom iskoriste za jačanje državne pozicije Srbije, kako na zapadu, tako i kod naših tradicionalnih partnera koji nisu priznali nezavisnost Kosova", naveo je Đurić.

Napominje da je važno što se razgovori odvijaju u Beloj kući, jer SAD imaju veliki uticaj na Albance, a bez uključivanja velikih sila nije realno očekivati da problem bude rešen.

"Pozicija Srbije je veoma teška, ali je predsednik Vučić ozbiljnim radom uspeo da se delegitimizuje Priština, da priznanje povuče 18 zemalja, a velike sile otvore za ideju postizanja kompromisnog rešenja", naglasio je on.

To da će Vučić da preda Kosovo, nastavlja, osam godina pričaju oni u čije vreme je, navodi, "Kosovo otišlo", Crna Gora proglasila nezavisnost, umesto UNMIK-a doveden je EULEX, postavljene su granice na Jarinju i Brnjaku.

"Ne želim da se oko ove teme delimo. Nama sada treba solidarnost jer naspram sebe imamo nekoliko miliona Albanaca koji imaju jedan cilj - nezavisnost Kosova na celoj teritoriji", zaključio je on.


Tagovi: DijalogPrištinaMarko ĐurićKancelarija za KiM

Povezane vesti