Priština: Kod crkve Hrista Spasa postavljena ploča sa natpisom „Memorijalni park“

Nekoliko desetina metara od nedovršene pravoslavne crkve Hrista Spasa u Prištini, postavljena je mermerna ploča sa natpisom na albanskom jeziku, da se radi o "memorijalnom ...
Image

Na ploči je uklesano „Memorijalni park, nestalima, posvećen nasilnoj otmici tokom rata na Kosovu od strane srpskih snaga 1998-1999“.

Ploča je postavljena pre nekoliko dana, a njeno postavljanje nije bilo propraćeno od strane medija.

Nije poznato da li je postavljanje ploče organizovano od strane neke institucije, nevladine organizacije ili grupe građana.

Indikativno je da je ploča postavljena na lokaciji u neposrednoj blizini objekta Srpske pravoslavne crkve, čije podizanje i postojanje iako nedovršene, osporava prištinska vlast, tvrdeći da je crkva podignuta nelegalno i na zemljištu koje navodno ne pripada SPC.

Pre nekoliko godina na prostoru oko Hrama Hrista Spasa organizovano je forenzičko ispitivanje terena u potrazi za, kako se sumnjalo, pokopanim Albancima ubijenim tokom sukoba na Kosovu.

Pretragom više lokacija oko crkve nisu pronađeni nikakvi tragovi ljudskih tela.

Na prostoru ispred ulaza u crkvu, ove godine je posađeno više desetina sadnica drveća, na kojima su vezane bele tkanine, koje asociraju na stradale tokom sukoba.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.