Priština: Zoran Vukotić i u ponovljenom postupku osuđen na deset godina zatvora

Osnovni sud u Prištini osudio je i u ponovljenom postupku Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Prvobitno ...
Image

Zoran Vukotić je osuđen zbog navodnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn tokom sukoba na Kosovu.

To je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina, rekao je za RTS Vukotićev advokat Nebojša Vlajić.

Dodao je da i tokom ponovljenog postupka nije bilo dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze.

„Na novom suđenju nisam primetio da je išta preduzeto nakon primedbi Apelacionog suda. Postupak je izveden na isti način kao i prethodni, izrečena je istovetna presuda od deset godina. Time je sud odbio da prizna da je učinio ikakvu grešku“, kazao je Vlajić.

Najavio je žalbu i u ovom slučaju, verujući da će rezultat biti isti kao i u prvom postupku.

„Jednostavno, ovakva presuda koja nije zasnovana ni na jednom dokazu – ne bi smela da opstane“, dodao je Vlajić.

Prema optužnici, Vukotić je „kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu i Metohiji 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela“.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja do početka juna 1999. godine.

Radio Kontakt Plus: Kancelarija za KiM – proces sa političkim uticajem 

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je i angažovala advokata za odbranu Vukotića, naveli su da je presuda takva da se „ne može isključiti politički uticaj“, te da predstavlja „pokušaj pravljenja veštačke simetrije sa zločinicima terorističke UČK čijim se liderima sudi za gnusne zločine protiv Srba“. 
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.