„Prištinu i Kurtija interesuje samo da ukinu tablice koje izdaje Srbija“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da kosovskog premijera Aljbina Kurtija i zvaničnu Prištinu “ništa ne interesuje osim da ukinu 'KM' ...
Image

Petković je novinarima u Beogradu rekao da se Kurti “nakon 11 godina setio da krene u primenu sporazuma o slobodi kretanja, tako što će i prištinska strana da izdaje ulazno-izlazni dokument koji naša strana izdaje više od 10 godina”.

“Ukoliko oni uvode ulazno-izlazni dokument, on se isključivo odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne na građane Srbije koji žive na KiM”, rekao je Petković.

Kazao je da Kurti ne želi „prisustvo institucija države Srbije“.

Petkovićevo obraćanje usledilo je povodom najave da će se od 1. avgusta primenjivati odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

Naveo je da se Kurti poziva na sporazum iz 2011. godine, ali da u njemu ne piše da se izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata odnosi na državljane Srbije koji žive na Kosovu.

Dodao je i da kosovski premijer krši prava srpskog naroda, te da i Srbi imaju pravo da se pozovu na sporazum iz 2013. godine i sami osnuju Zajednicu srpskih opština.

Petković je kazao da je srpski predsednik Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba na Kosovu, te da će se obratiti javnosti sutra u 10h.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.