Privredne komore Srbije i Kosova u četvrtak u Skoplju o uklanjanju prepreka

Prvi sastanak timova privrednih komora Srbije i Kosova o prevazilaženju administrativnih barijera u ekonomskoj saradnji biće u četvrtak, 30. marta, u Skoplju, najavila je Privredna komora Severne ...
Image

Taj sastanak će se, po najavi, „odvijati utvrđenom dinamikom“ radi što bržeg rešavanja svih spornih pitanja u vezi s administrativnim barijerama koje koče ekonomsku saradnju Srbije i Kosova.

U pregovačkom procesu za prevazilaženje administrativnih barijera u ekonomskoj saradnji Srbije i Kosova posredovaće savetnice predsednika PKSM Branka Azeskog: Elena Milevska Štrbevska i Jadranka Arizankovska.

PKSM je u najavi navela da je usaglašavanje spornih pitanja u trgovinskoj saradnji Srbije i Kosova „izuzetno važno ekonomsko, ali i političko pitanje zbog toga što može dovesti do normalizacije odnosa između ove dve zemlje, kao novog iskoraka u odnosima zategnutim ;decenijama“.

Ističe se da već postoje potpisani sporazumi koji treba da obezbede osnovu i instrumente za značajno unapređenje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti čitavog Zapadnog Balkana.

Da bi se otklonili svi nedostaci koji se javljaju u trgovini, dodaje se, „sada je pravo vreme da se povuku mudri potezi u pravcu intenziviranja regionalnih integracija i trgovinske saradnje, što će obezbediti ekonomski prosperitet obe zemlje, ali i Zapadnog Balkana kao celine“.

„Zato je za početak potrebno ukloniti sve administrativne barijere i stvoriti uslove za unapređenje ekonomske saradnje ako želimo da strani partneri i međunarodne institucije vide region kao prosperitetnog budućeg političkog i ekonomskog partnera“, istakla je PKSM.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.