15:07, 16.11.2019Izvor: RTK2

Prizren: Obeležena predslava u hramu Sv.GeorgijaSrpska pravoslavna crkva obeležava prenos moštiju Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija u narodu poznat kao Đurđic. Ovaj praznik je predslava istoimenog hrama u Prizrenu.

prizren-obelezena-predslava-u-hramu-svgeorgija

RTK2

Hram posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju u Prizrenu obeležio je predslavu. 

Liturgiju je služio prizrenski paroh Jovan Radić sa profesorima i jeromonasima prizrenske Bogoslovije.

"Trenutno u Prizrenu nema onih koji slave kao svoju krsnu slavu Svetog velikomučenika Georgija. Mi smo bogosluženjem uveličali ovaj praznik, ovu slavu, sjedinili smo se sa Hristom kroz sveto pričešće, prerezali smo slavski kolač koji smo za današnji praznik pripremili. Koliko god da nas je ovde Bog vidi svaku žrtvu svakog od nas, makar nas ostao jedan. Molitve ovih ljudi, koliko god da ih je ovde, a u Prizrenu je nekih dvadesetak Srba, svakog od njih usliši ako je samo po veri, jer, kako se kaže, Bog nije u broju, već je snaga Gospodnja u sili i u molitvi", rekao je paroh Jovan Radić.

Učenici Prizrenske Bogoslovije redovno dolaze u ovaj hram učestvujući na liturgiji.

“Danas slavimo Đurđic, to je obnovljenje Hrama Svetog Georgija. Sveti Georgije je velika slava, veliki praznik koji se slavi 6. maja, danas je obnovljenje hrama. Ovde dolazimo svake nedelje, za svaki praznik, ali i svakog jutra i večeri. Ovde služimo svako jutrenje, svako večernje bogosluženje, kao i između bogosluženja koja imamo”, kaže Aleksandar Damjanović, učenik prizrenske Bogoslovije.

Preostali Prizrenci pamte i sa setom se prisećaju dana kada je za ovaj praznik crkva bila puna vernika, koji su donosili da prerežu slavski kolač.  

„Imalo je, slavili su slavu, mnogo se slavilo, šta da radimo. Za letnju slavu više ljudi dođe sa strane. Ja svaki put dođem, uvek sam tu, nikad ne odlazim iz Prizrena. Traže da kupe kuću, ali ne, dok sam živa, a kad umrem nek proda sin.... šta da radim“, rekla je Svetlana Nikolić Čočanović.

Sveti Georgije slavi se dva puta godišnje -  16. novembra,  kao praznik prenosa moštiju svetitelja i 6. maja, kada se obeležava dan njegove smrti  - Đurđevdan, to je slava sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija u ovom gradu, ali i krsna slava vladike raško - prizrenskog Teodosija.

"Moja iskrena želja je da nas što više bude u carskom Dušanovom gradu Prizrenu, da se u što većem broju okupimo i sledeće godine", kaže paroh Jovan Radić.

Sveti Georgije pogubljen je 303. godine. Bio je Hristov vojnik koji je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru.


Tagovi: SPCPrizrenSlava

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije