11:08 | 21.03.2023 Izvor: Koha

Problemi sa isporukom pošte na severu Kosova, sudovi traže pomoć od policijePošta Kosova ima velikih problema kada je reč o distribuciji pošiljaka u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, piše Koha. Zabeleženo je nekoliko desetina slučajeva da na adrese ljudi sa prebivalištem na severu Kosova nisu stigli pozivi upućeni od strane suda. Sudije se žale da se pošiljke vraćaju uz obrazloženja “adresa nije pronađena” i “uzrok - situacija”. Kao posledica svega toga, mnoga ročišta su odložena. Iz Osnovnog suda u Mitrovici zatražili su pomoć od Kosovske policije.

problemi-sa-isporukom-poste-na-severu-kosova-sudovi-traze-pomoc-od-policije

Foto: freepik.com

“Brzo, bezbedno i jeftino” - tako glasi slogan Pošte Kosova, ali je problem u tome što to preduzeće ne nudi svoje usluge u opštinama na severu.

Sudije Osnovnog suda u Prištini, Mentor Barjaktari i Valjon Kurtaj, bave se predmetima Specijalnog tužilaštva.

Oni su kazali da se u poslednjem kvartalu svedoci ne pozivaju na ročišta.

„Pozive nije bilo moguće dostaviti na adresu koju su dali optuženi i policija“, rekao je Barjaktari za Kohu.

Iste tvrdnje izneo je i Kurtaj.

„Vraćeni su zbog situacije, nismo uspeli da ih pronađemo. Imamo problem sa Poštom, tj. sa slanjem pisama“, kazao je Kurtaj.

Rad u Osnovnom sudu u Mitrovici nije uobičajen nakon što su tužioci, sudije, policajci i zvaničnici srpske nacionalnosti podneli ostavke na svoje funkcije krajem prošle godine.

U tom sudu su kazali da je odloženo nekoliko desetina ročišta u poslednja četiri meseca, jer dokumenti nisu dostavljeni strankama na severu Kosova.

„Imamo ozbiljne poteškoće u radu sa predmetima. Što se tiče mogućnosti rešavanja problema uz pomoć policije - isprobali smo i ovu alternativu, ali mogućnosti su male. Kosovska policija nije u mogućnosti da dostavlja sudske pozive na severu. Policija postupa po naredbama suda na graničnim prelazima, kada je reč o okrivljenima u određenim postupcima“, kazali su u Osnovnom sudu za Kohu.

Pošta Kosova nije odgovorala na pitanja tog medija u vezi sa distribucijom pošiljki na severu.

Kao razloge zbog čega imaju probleme sa uručivanjem paketa, nezvanično su naveli barikade koje su bile postavljene tokom prošle godine na severu Kosova, neprihvatanje pošiljki od strane stranaka i zabrinutost za bezbednost poštara iz redova srpske zajednice.

U mitrovičkom Osnovnom sudu poslednje ročište odloženo je 16. marta.

Pošiljka poslata od strane te institucije vraćena je uz obrazloženje “adresa nije pronađena”.

Predstavnici Beograda i Prištine 2013. godine u Briselu potpisali su sporazum kojim je dogovoreno prisustvo Pošte Srbije na Kosovu.

Prema ovom sporazumu, strane treba da se usaglase oko brojnih pitanja vezanih za funkcionisanje.

Pošta Kosova ni deset godina kasnije ne funkcioniše u potpunosti na severu.

Isti problem imaju i mobilni operateri Vala i Ipko.
Tagovi: PravosuđeSever Kosova

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije