Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.
Image

On je zaključio da i dalje postoji opasnost da Krasnići pobegne, ometa postupak i počini druga krivična dela.

„Sudija za prethodni postupak zaključuje da postoji umereni rizik da Krasnići pobegne, i da postoji rizik da ometa tok postupka ili da počini dalja dela protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom slučaju i/ili se moraju pojaviti pred sudom“, navodi se u odluci, prenosi „Zakletva pravde“.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Selima i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se navodno dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine kao što su nezakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje, ubistvo. U međuvremenu, kao zločine protiv čovečnosti navela je zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, ubistvo, nasilni nestanak lica i progon.

Međutim, za zločine za koje tvrdi da su se desili u Gnjilanu, on je kao ratne zločine naveo nezakonito ili proizvoljno hapšenje i pritvor, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje i ubistvo. Dok je kao zločine protiv čovečnosti naveo zatvaranje, druga neljudska dela, mučenje, ubistva i progon.

Dana 9. novembra 2020. godine, u svojim prvim pojavljivanjima, Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Veselji je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Kim, Klan Kosova


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.