Produžen pritvor Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju

Pretresni panel Specijalizovanih veća doneo je odluku o produženju pritvora bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, kao i Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.
Image

Odluka o pritvoru doneta je usled periodičnog preispitivanja pritvora optuženih, u kojoj su navedeni i rokovi za eventualne žalbe, odnosno podnošenje zahteva za preispitivanje pritvora. 

Podsetimo, četvorica okrivljenih nekada visokih zvaničnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova terete se zajedničkom optužnicom. 

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4. odnosno 5. novembra 2020.

Tači i Krasnići prvi put su pristupili sudu 9. novembra 2020. kada su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Veselji i Seljimi prvi put su pristupili sudu 10. odnosno 11. novembra 2020. I jedan i drugi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Sudija za prethodni postupak je 21. aprila 2021. odobrio prijave 9 lica i priznao im status žrtava koje učestvuju u postupku kao Grupa 1. Dana 10. decembra 2021, sudija za prethodni postupak je priznao status žrtve za još 11 lica, a onda 25. maja 2022. kao i 14. decembra iste godine za još 12 i 21 lice kao deo iste grupe. 

Tokom ponovnih pojavljivanja pred sudom 10. maja 2022, sva četvorica optuženih su se izjasnili da nisu krivi po novim optužbama iz izmenjene optužnice, podnesene 29. aprila 2022.

Konferencija za pripremu suđenja je održana 18. januara, a pripremna konferencija specijalizovanog tužioca 15.februara 2023. Iznošenje uvodnih izlaganja je zakazano od 3. do 5. aprila, dok će izvođenje dokaza započeti 11. aprila 2023. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.